Jde o třetí ročník závodu, který na světě nemá obdoby. Klání je, jak napovídá samotný název, inspirované triatlonem. Kombinuje také tři disciplíny, a to plavání v ledové Vltavě, běh a běh na lyžích.

Tři varianty závodu

Letošní Kryathlon nabízí tři varianty závodu. Klasický Kryathlon - plavání 250 m, běh 2,5 km, běžky 3 km. Krátký Kryathlon ubírá z plavecké části, a to na pouhých 25 m.

Novinkou pro tento rok je pak ještě Super Kryathlon - závodníci budou plavat v ledové vodě půl kilometru, běžecká a běžkařská trať je pak dlouhá 5 km.

Podmínkou je lékařské potvrzení

Pro koho je závod určen? Pro každého, kdo se na to cítí - muže i ženy všech věkových kategorií. Ovšem s jednou podmínkou. Všichni závodníci musí předložit lékařské potvrzení, že jsou schopni kryathlon podstoupit.

Organizátoři zároveň doporučují před akcí navštívit alespoň jeden otužilecký trénink. Kryathlon totiž nepovoluje žádné obleky chránící před prochladnutím. „Ano, v plavecké části jsou zakázány neopreny, což ze závodu dělá opravdovou výzvu,“ poznamenal za pořadatele Radek Michálek. Naopak povinná je pro plavání silikonová nebo neoprenová čepice.

Memoriál Václava Pátka

Podtitul závodu zní Memoriál Václava Pátka, což byl sportovec, který exceloval ve všech třech disciplínách. „Prožil toho za svůj život tolik, kolik jiný za deset životů,“ uvádí organizátoři Kryathlonu, jenž si svou premiéru odbyl v lednu roku 2015. Tehdy se ho zúčastnily čtyři desítky závodníků. O rok později už jich byl dvojnásobek.

Kolik sportovců přiláká ročník letošní? Podle startovací listiny se zdá, že zájemců bude opět mnohem víc. A mezi přihlášenými nechybí ani český triatlonista Petr Šlajs, který bude obhajovat třetí vítězství.

Vítězi budou všichni zúčastnění

Jak sám Šlajs přiznal, tenhle zimní závod rozhodně není procházka růžovou zahradou. „Po plavání jsem měl tak zmrzlé prsty, že jsem se sotva převlékl. Druhá krize mě přepadla na konci běhu, kdy se mi kvůli zimě začalo špatně dýchat. Nakonec to ale všechno dobře dopadlo,“ svěřil se Petr Šlajs po absolvování prvního ročníku v roce 2015.

Jak závod dopadne letos, se teprve ukáže. Vyhraje samozřejmě ten nejrychlejší. Jak ale uvádí organizátoři - vítězi budou vlastně všichni zúčastnění, kteří budou moci s hrdostí říct: Jsem kryatlonista!