Český reprezentant Miroslav Tlustý vybojoval zlato na letošním mistrovství světa v kuličkách. Mezi důlky si na Střeleckém ostrově dokázal poradit s dvacítkou špičkových hráčů z České republiky a Německa.

„Soupeři byli velice dobří. Častokrát rozhodovaly milimetry, jestli kulička spadne do důlku nebo ne. Hodně nervózní jsem byl v zápase s Ondrou Dobisíkem, když jsem prohrával 2:0. Pak se mi ale podařilo zápas otočit, a protože jsem věděl, že mám jisté medailové umístění, všechna nervozita ze mě spadla,“ popsal své pocity po mistrovství Miroslav Tlustý.

Šampionát začal v sobotu dopoledne, kdy se hrálo ve skupinách systémem každý s každým. Podle výsledků byli hráči nasazeni do následných vyřazovacích bojů.

O kuličky, většinou skleněnky, se hrálo před velice slušnou diváckou kulisou. Ti, kteří nechtěli jen fandit a kteří se třeba chtěli vrátit do klukovských let, si mohli hru vyzkoušet na tréninkových důlcích.

Na samotném mistrovství světa mohli startovat pouze kvalifikovaní hráči. Znamená to, že patřili do 50. místa v českém národním žebříčku nebo v některé z předcházejících sezón skončili do 10. místa. Pár závodníků startovalo rovněž na takzvanou divokou kartu.

Nejstarší zmínky o kuličkách

Kuličky patří mezi nejstarší sporty v historii lidstva. Potvrzují to archeologické nálezy. Například ve starověkém Egyptě byly v hrobkách nalezeny kuličky vyrobené z oblázků. Stejné nálezy byly zaznamenány v aztéckých pyramidách či na pohřebištích původních obyvatel severní Ameriky, které se datují do roku 100 př. n. l. Nejstarší nalezená kulička pochází z Egypta a pamatuje dobu 3000 let př. n. l. Britské Marble Museum má ve svých sbírkách kuličky z Kréty, které pochází z období mezi 2000 - 1700 let př. n. l.

V dobách starověku se kuličky těšily největší oblibě na území Římské říše. Kuličky svého času hrávali i Caesar či Romulus Augustus.

V Německu zaznamenala tato hra velký rozmach kolem roku 1500. Herní vášeň obyvatel Norimberku došla tak daleko, že roku 1503 místní koncil musel vydat nařízení, přikazující hrát pouze mimo město.

V Anglii se staly kuličky populárními v době vlády Alžběty I (1533 - 1603). Říká se, že tehdy dva muži bojovali o přízeň jedné ženy. Po mnoha různých kláních o vítězi rozhodla právě hra v kuličky. Možná, že právě díky těmto mužům se od roku 1588 až do dnes pořádají v Tinsley Green turnaje teamů ve hře Ringer. Tato tradice nakonec přerostla až v teamové mistrovství světa v této hře. Turnaje pořádané v Tinsley Green jsou nyní nejstarší pravidelně pořádanou sportovní akcí ve Velké Británii.

Kuličky objevili i sběratelé. V tomto směru se těší největšímu zájmu ve Spojených státech, kde existuje mnoho sběratelských klubů. Některé ručně vyráběné kuličky se prodávají za cenu v řádech stovek dolarů za kus.

Kuličky v Česku

Novodobá historie kuliček se začíná psát na podzim roku 1998. Tehdy byla uspořádána série čtyř turnajů, které se hrály podle pravidel, jak je známe dnes. O rok později, v srpnu 1999, byl založen Český kuličkový svaz. Vznikl o několik týdnů dříve než Německý (Deutsches Murmelrat) a tak i přesto, že v Německu se hrají turnaje mnohem déle než u nás, drží Česká republika v tomto směru prvenství.

Ze začátku se hrálo pouze v místě založení Českého kuličkového svazu, na hřišti v Kralupech nad Vltavou. Rozšíření tohoto sportu však na sebe nenechalo dlouho čekat. Časem v termínové listině přibývaly turnaje i v jiných městech středních Čech a později i v dalších krajích. Kuličky se tak postupně staly celorepublikovým sportem.

V roce 2002 se v České republice uskutečnil první mezinárodní turnaj Czech Open. V následujících letech se uskutečnily ještě dva ročníky. Na ně navázalo další prvenství Českého kuličkového svazu na mezinárodním poli - uspořádání historicky 1. mistrovství světa v individuální hře. Zatímco mistrovství světa v kolektivní hře Ringer se pořádá desítky let, individuální hra na svůj vrcholný šampionát zatím čekala.

Sedm jednoduchých kroků, jak hrát kuličky
  1. Hrají vždy 2 hráči proti sobě. Kuličky mají barevně odlišeny. Cílem hry je dostat jako první všechny kuličky své barvy do důlku.
  2. Nejdřív každý hodí jednu kuličku od čáry hodu k důlku (rozhoz k důlku). Kdo je blíž, začíná.
  3. Vítěz rozhozu hází všechny své kuličky (po jedné) z čáry hodu k důlku a snaží se jej zasáhnout. Pak udělá to samé jeho soupeř.
  4. V další části hry se pokračuje cvrnkáním. Každý cvrnká jen do svých kuliček, hráči se střídají po jednom "cvrnku" bez ohledu na to, jestli kulička skončila v důlku.
  5. Správný "cvrnk" je definován jako pohyb pouze jednoho prstu, přičemž se smíte dotknout jen své (jedné) kuličky. Ta pak může zasáhnout jakoukoliv jinou, i soupeřovu.
  6. Kdo má první všechny své kuličky v důlku, vyhrává hru. Zápas se většinou hraje na 2 - 3 vítězné hry.
  7. Čára hodu je vzdálená od středu důlku 7,5 m, důlek má průměr 10 cm.