Asi největším překvapením pro kraj Prahu byli na olympiádě dětí a mládeže v Plzni badmintonisté. „Kdyby mi někdo před týdnem řekl, že budeme mít medaile, nevěřila bych. Dětem se zápas fantasticky povedl a také měli velké štěstí v losu,“ radovala se z medailí badmintonistů trenérka Eliška Maixnerová. Všichni čtyři pražští reprezentanti se dokázali umístit na medailových pozicích, ve smíšených čtyřhrách skončili na druhém a třetím místě a ve čtyřhře dívek druzí. Nejúspěšnější z nich byla Tereza Járová, která navíc přidala bronz z dvouhry.

Mladí sportovci z Prahy jsou druhým nejlepším krajemO dvě suverénní vítězství v jachtingu se postarali Matěj Jurečka a Lucie Keblová z Českého jacht klubu v Praze. „Oba byli favoriti. Ale v jachtingu se může stát cokoliv, zvlášť tady na malý vodě. Dokud nedržíte medaili v ruce, nemůžete si být jistí s ničím,“ řekl trenér obou dětí Pavel Schwarz. S organizací závodiště pro závod v jachtingu byl celý tým spokojený. „My jsme zvyklí improvizovat a pořádat si všechno sami. Jediný co bych snad mohl vytknut, tak málo místa na ubytování pro všechny ty naše krámy,“ hodnotil závod Schwarz pozitivně.

Praha na olympiádě dokázala, že hlavní její síla je v kolektivních sportech. Nikoho nepřekvapilo suverénní vítězství pražských basketbalistů, kteří vyhráli už v základní skupině. Sílu týmového ducha ukázali Pražáci také ve fotbale a nohejbale, v obou sportech získali zlaté medaile. Velkým dílem přispěli do pražské sbírky také plavci, Tereza Muselová pro Prahu vybojovala celkem 5 zlatých medailí. Nejcennější kovy se reprezentantům Prahy rozdávaly i v atletice. Celkem ve všech sportech brala Praha 18 zlatých medailí.

Mladí sportovci z Prahy jsou druhým nejlepším krajemOlympiáda dětí mládeže se pořádá už od roku 2003, a jak se shodují trenéři i sportovci, byl to výborný nápad. „Já sama jako bývalý vrcholový sportovec podobné věci podporuji a je mi líto, že tenhle projekt nevznikl už za mé sportovní kariéry,“ prozradila vedoucí pražské výpravy Soňa Fáberová, která by v Plzni nejraději sama závodila. „Pro děti je to veliká motivace do další práce, aby se dostali na skutečnou dospělou olympiádu. Navazují nová přátelství, poznávají další sporty a sportovce z jiných krajů,“ vysvětluje Fáberová důvod proč je olympiáda pro děti tolik přínosná.

Na příští olympiádu se vedoucí pražské výpravy moc těší a doufá, že možná právě její kraj bude celou akci hostit: „Praha podala kandidaturu na pořádání letní olympiády dětí a mládeže na rok 2017, jelikož dosud žádný ročník nehostila.“ Protikandidátem je Jihomoravský kraj a konečné rozhodnutí bude známé v nejbližších dnech.