Sport gentlemanů, který v sobě nese propojení etiky, cti, vznešenosti s morálními zásadami - to je šerm. Ale není úplně tak jednoduchý, vyžaduje naprosté soustředění, přesnost, taktiku a koordinaci. Zkrátka je to fyzicky i psychicky dost náročný sportovní koníček.

Pravidla ve stručnosti

Jak vypadají jeho pravidla? Jsou dva soupeři se stejnými zbraněmi, přičemž jeden se snaží toho druhého pokořit. Vše se odehrává na tzv. planši, což je nejčastěji kovová, 14 metrů dlouhá a až 2 metry široká podložka, která bývá uzemněná. Oba protivníci se na ni postaví na svoji tzv. střehovou čáru do postoje zvaného střeh, počkají na povel a potom začnou šermovat. Cílem je bodnout neboli seknout protivníka do platné plochy pětkrát, desetkrát, patnáctkrát, podle toho, na kolik bodů je zápas stanoven. 

Šerm je neuvěřitelně rychlý, proto zásahy registruje elektrický přístroj, ke kterému jsou šermíři připojeni dlouhou šňůrou. Při zásahu zapíská a rozsvítí se světélko na straně toho, kdo dal zásah. Tak to bude také vypadat na prvním ročníku Univerzitní šermířské ligy.

Univerzitní liga

Soutěž je organizována a finančně podpořena Českou asociací univerzitního sportu ve spolupráci s několika českými vysokými školami. Účastní se jí na 40 mužů a 30 žen.

„Celá soutěž si klade za úkol vrátit sportovní šerm do rodiny vysokoškolských sportů a rozšířit studentům možnost jejich sportovního vyžití i mimo běžnou semestrální výuku. Úroveň závodníků je různá, od naprostých začátečníků, pro které jsou tyto turnaje první závodní zkušenosti, až po ostřílené reprezentanty ČR,“ sdělil k akci pro portál praha.eu organizátor Richard Pokorný.

První ročník

Na první ročník této ligy jsou připraveny celkem 4 turnaje. První v Brně, dva v Praze, kde je koncentrace šermířů na univerzitách asi největší a jeden turnaj také v Plzni.  

Celý seriál vyvrcholí na Českých akademických hrách v Olomouci, kde se vyhlásí individuální vítěz akademického poháru a také nejúspěšnější univerzita.

Zvítězí Praha nebo Brno?

„Aktuálně je ve vedení poháru pražská VŠE společně s Univerzitou Karlovou, ale věřím, že druhá polovina ligy ještě může zamíchat pořadím a historicky první zápis v pohárové historii bude brněnský,“ podotkl s úsměvem další z organizátorů Václav Kundera z VUT v Brně.

Do příštích let chtějí organizátoři ligu rozšířit. To znamená více turnajů, více zapojených šermířů a šermířek, více univerzit a užší spolupráce s Českým šermířským svazem.