Závody na veslařských lodích mají svou dlouhou historii, první záznamy jsou dokonce již z dob faraónů. Ve starém Řecku byly závody triér (řecké válečné lodě) součástí antických slavností, které představovaly cosi jako přehlídku moci a síly Athén.

Moderní doba veslování se zrodila ale v Anglii. Na počátku 18. století se zde pořádaly první závody o ceny.

První veslařské závody u nás

První veslařské závody v Praze na běžných veslicích se jely v roce 1845, a to při příležitosti příjezdu prvního vlaku. Rozvoj tohoto sportu na českém území ovlivnili právě Angličané žijící v hlavním městě. V roce 1860 založili dokonce na Slovanském ostrově veslařský kroužek.

Veslovací trenažér

Co vlastně obnáší veslovací trenažér a k čemu slouží? Veslovací trenažér je bez pochyby jednou z nejzdravějších a nejúčinnějších sportovních aktivit. Je vhodný jak na zpevnění svalů, zvýšení fyzické kondice, tak i jako stroj na spalování tuků a v neposlední řadě zlepšující držení těla.

Vrcholoví sportovci jej pak využívají na kondiční veslařskou přípravu hlavně v zimním období. A nejen to, veslování na trenažérech má i svoje závody a mistrovství.

Mistrovství Evropy i České republiky

A jedna z největších akcí v halovém veslování, tedy na trenažérech, na území České republiky se uskuteční na Královce. Bude to Mistrovství České republiky a zároveň Mistrovství Evropy, přičemž všechny závody MČR se pojedou zároveň jako soutěž ME.

Medailisté MČR se budou vyhlašovat samostatně. Ti z našich závodníků, kteří zároveň uspějí v ME, budou oceněni dvakrát.