Mnozí možná o tomhle sportu slyší poprvé. Co si pod ním představit? Jde o nekontaktní hru pro čtyři hráče – dva dvoučlenné týmy, ve které hraje důležitou roli létající talíř a dva plastové koše.

Pravidla jsou jednoduchá

Jak se hraje? Koše se umístí tak, aby byly od sebe vzdáleny patnáct metrů. A cílem je hodit talíř od jednoho koše tak, aby zasáhl koš druhý. Spoluhráč, který stojí na druhé straně od svého týmového parťáka, může kolegovi pomoct tak, že talíř tečuje a tím ho do koše umístí.

Podle toho, jak jsou hody přesné, se boduje. Jeden bod tým dostane, pokud tečující hráč svým dotykem nasměruje talíř do koše, ale ten se ho pouze zvenku dotkne a skončí na zemi. Dva body jsou za stejný hod, avšak talíř se koše dotkne bez pomoci tečujícího hráče. Tři body získáte, když tečující kolega talíř do koše umístí. A čtyři body jsou za čistý hod do koše bez toho, aniž by tečující vypomáhal. Vyhrává dvojice, která jako první dosáhne jednadvaceti bodů.

Rozvíjí koordinace, trénuje soustředění a rychlou reakci

Ti, co kanjamu už přišli na chuť, uvádí, že jde o skvělou hru, která chytne snad každého. Pobaví se u ní nejen ti zkušenější, ale i úplní začátečníci a dokonce i starší děti, kteří si vzdálenost košů můžou upravit dle svých možností. I když jde o hru technickou, důležitá je i taktika a psychická odolnost týmu.

Kanjam se dá hrát jak venku – na louce, či v parku, tak i v tělocvičně. A jde o sport kvalitní, rozvíjí celkovou koordinaci, trénuje soustředění a rychlou reakci.

U nás se kanjam poprvé hrál před šesti lety

V Evropě je tenhle sport poměrně nový. A zájem o něj rychle roste. U nás se vůbec poprvé hrál na podzim roku 2011, o rok později se už konalo oficiální Mezinárodní mistrovství ČR. Od té doby jsou turnaje pořádány pravidelně.

Letošní kanjam akce začínají 29. 4. na Ladronce a vrcholem sezóny bude Mezinárodní mistrovství České republiky, které se odehraje v Praze 15. září.

Přijďte 29. 4. na Ladronku a kanjam vyzkoušejte. Uvidíte, že vás také pohltí. A ještě na závěr vzkaz od organizátorů: Kdo nemá dvojici, ať také dorazí, na místě se určitě někdo najde!

 

Více zde