Již 23. ročník Velké ceny České republiky - mistrovství světa motocyklů na ploché dráze - se uskuteční jako třetí kolo seriálu Speedway Grand Prix. První závod seriálu FIM Speedway Grand Prix odstartoval v květnu ve Varšavě, další kolo se jelo ve slovenském Kršku.

Česká prestiž

Ve světě je pražský závod velice populární, každoročně přiláká tisíce fanoušků i ze zahraničí a sledují ho miliony televizních diváků na celém světě. Grand Prix České republiky má velmi dobré renomé, a to díky vysoké úrovni, přátelské atmosféře a příjemnému prostředí pražského stadionu Markéta.

Plochá dráha

A jak se vlastně jezdí plochá dráha? Motocykly jezdí na rovinné dráze ve tvaru oválu, v základní a převažující podobě s prašným povrchem. Krátká plochá dráha měří 260 až 425 metrů. Závody se jezdí na více jízd, kde mezi sebou soupeří čtyři a více závodníků, a to buď sami za sebe, nebo ve dvojici, či v družstvu. A jezdí se proti směru hodinových ručiček.

Hvězdy a divoká karta

15. června se na dráze objeví nejen zkušená světová plochodrážní esa, ale i vycházející hvězdy tohoto sportu. Fanoušci se mohou těšit například na mistra světa 2019 Taie Woffindena, favorita plochodrážního publika Grega Hancocka, ruskou raketu Emila Sayfutdinova, mistra Evropy Leona Madsena, či "staronového" Janusze Kolodzieje.

Divokou kartu promotérů získal náš nejlepší závodník Václav Milík, který v roce 2017 skončil na 3. místě. Pozice náhradníků patří Zdeňku Holubovi a Ondřeji Smetanovi.

V seriálu mistrovství světa má Praha nejdelší tradici – závod se zde pořádá již od roku 1997.