Vítkov obecně není obvyklou pražskou běžeckou trasou. Pražané běhávají na upravených, značených trasách v dalších pražských parcích a lesoparcích jako je Ďáblický háj, Divoká Šárka, Hostivař, Kunratický les, Klánovický les. Běhá se také na Letné, ve Hvězdě, na Cibulce nebo třeba na Petříně.

Celkově je v Praze k dispozici zhruba 100 km vyznačených běžeckých tras. A organizátoři závodu Vítkovská 10 chtějí na běžeckou mapu Prahy přidat další lokalitu.

Vybíhá se u Žižky

Běh startuje na vrchu Vítkov - přímo u památníku. Sraz je vždy u parkoviště. Každý měsíc se koná jeden závod, výsledky se sčítají a vyhlašují se po posledním závodu sezony. Běhá se v mužské a ženské kategorii na trasách dlouhých 5 a 10 km.

Běh je zdravý

Běh je jedním z nejzdravějších sportů, protože se při něm zapojují všechny skupiny svalů. Běhat se ale musí s rozumem – pravidelně, po rozcvičení, s vhodným tréninkem a ve správné obuvi a oděvu.

Jde o způsob aktivního odpočinku, který se – při vhodném přístupu – hodí pro všechny věkové kategorie. Pět kilometrů, což je kratší trasa vítkovského závodu, zvládne s lehkým tréninkem uběhnout každý z nás.