Srandazávod“ se jezdí téměř 80 let a přihlásit se a tak využít tuto výjimečnou příležitost – sjet jinak zavřené pražské jezy – může každý. Divácky atraktivní propustí Staroměstského jezu pod Karlovým mostem bude hlavní závod projíždět mezi 10.30 a 12 h.

Trasa závodu je dlouhá 6,5 kilometru. Posádky startují na Císařské louce, cíl je na Štvanici. Na trati se překonávají vorové propusti Šítkovského jezu, Staroměstského jezu a Helmovského jezu v Holešovicích. Helmovský drží republikový primát nejdelší funkční vorové propusti. Nejfotogeničtější je Staroměstský jez.

„Vorové propusti pražských jezů jsou nejen technickým unikátem, ale i vodácky přitažlivým místem. Již od třicátých let se k nim sjíždějí stovky vodních skautů, aby poměřili své dovednosti pod pražskými dominantami. Dnes využívá této příležitosti i mnoho rekreačních vodáků,“ přiblížil závod jeho ředitel Jan Fischer.

Kategorie volné splutí je zcela otevřena veřejnosti, je pouze potřeba dodržet základní bezpečnostní pravidla jako nošení plovacích vest. Mohou se tedy zúčastnit nejen skautky, skauti a vodáci, ale i rodiny s dětmi, které si chtějí zkusit sjet tento netradiční vodácký úsek.

Loď si po domluvě lze zapůjčit přímo na místě, kostýmy a jedinečná plavidla jsou vítány a každoročně slibují zábavnou podívanou pro účastníky závodu i kolemjdoucí. Přihlásit se je možné prostřednictvím webu http://3jezy.skauting.cz/ nebo přímo na místě.