O co jde? O plavbu na lodích historickým centrem Prahy - kolem Vyšehradu, Národního divadla, pod Karlovým mostem a se zakončením na Štvanici. Trať závodu, který je určen pro skauty i širokou veřejnost, je dlouhá asi 6,5 říčních kilometrů.

Pro skauty

Jak napovídá sám název závodu, účastníci musí překonat tři jezy. Šítkovský (pod Jiráskovým mostem), Staroměstský (Karlovka nad Karlovým mostem) a Helmovský u Štvanice. Právě tyto jezy se pro veřejnost otevírají každoročně pouze na jeden jediný den – při této vodácké příležitosti.

Jako první startují skauti, přičemž velká část z nich pojede na typických skautských pramicích P550, se kterými je možné i plachtit, což je mezi plavidly unikátní. Půjde tedy i o atraktivní diváckou podívanou.

Pro veřejnost

Po skautském závodě následuje volné splutí určené pro zájemce z řad široké veřejnosti. Mohou se zúčastnit jak zkušení vodáci, tak i rodiny s dětmi. A použít se může cokoli, co splňuje bezpečnostní pravidla - například pramice, kanoe, kajak, raft nebo třeba paddleboard.

Přihlásit se lze na stránkách akce nebo přímo na místě. Na webu rovněž najdete další informace týkající se pravidel závodu či kompletní rozpis jednotlivých kategorií. Nebo si přes portál můžete rezervovat loď.

Bezpečnost zajištěna

A nemusíte se bát, bezpečnost závodu je totiž zajištěna záchranáři pod všemi jezy a asistencí poříční policie. Součástí startovného pro závodníky je i malé občerstvení v cíli (čaj, párek), na vítěze jednotlivých kategorií čekají drobné ceny.

Využijte tak výjimečnou příležitost sjet jinak zavřené pražské jezy.