Slavnostní den začne ve dvě hodiny odpoledne. A to hodinovým tréninkem. Hned po něm bude následovat registrace těch, kteří se rozhodnou závodu zúčastnit. Kvalifikace od 16 hodin ukáže, kdo z účastníků klání je ve formě a postoupí do finále. O vítězi se rozhodne v šest večer. Tak co, troufnete si také?

Co je skateboarding?

Jde o sport, kterému mnozí dávají nálepku extrémní. Jak napovídá název – k jeho provozování je nutný skateboard, na kterém se jezdí a provádí triky.

Skateboarding je ve světě velmi populární. Už v roce 2002 bylo podle společnosti American Sports Data 18,5 milionů skateboardistů, z toho pětaosmdesát procent mladších osmnácti let. Populárnější je tento sport u mužů, najdou se ale i „skejťáci“ ženy.

Serfování po chodníku

Vznikl zřejmě v padesátých letech a je spojován se surfingem – surfaři chtěli na prkna i v době, kdy nefoukal vítr a nebyly vlny. Skateboardingu se původně říkalo „sidewalk surfing”, tedy něco jako serfování po chodníku.

Postupně se zdokonalovala jak jízda, tak i prkna. V sedmdesátých letech začali skejťáci jezdit na nakloněných zdích a vypuštěných koupacích bazénech, které zůstaly opuštěné po nedostatku vody v roce 1976. A tím nastal nový trend vertikálních ramp – mohlo se jezdit rychleji a provádět nebezpečnější triky jako například slajdy na hraně rampy nebo fronside/backside otočky ve vzduchu.

Styl jízdy se dotvářel dál. Na řadu přišly skoky bez pomocí rukou a zdokonalování většiny skoků s pomocí rukou, základní triky moderního street skatingu...

Na programu olympijských her

Skateboarding postoupil tak daleko, že se dokonce v roce 2020 odbude svou premiéru na letních olympijských hrách. Jak na rozhodnutí zařadit tento sport na olympijský program reagoval náš nejlepší skejťák Maxim Habanec? „Jsem rád, že lidi náš sport začnou brát vážně a u některých z nich nebudeme jen za podivíny, co někde na zídkách vysedávají. “

Přijďte se na Plechárnu podívat, jak vlastně skateboarding vypadá. První závod letošní sezony – 18. 11. – se pojede tradiční formou JAMu + best trick contesty. A organizátoři slibují, že celé odpoledne bude patřit rovněž hudbě a zábavě!