Mistrovství světa v piškvorkách se koná pravidelně jednou za dva roky. Praha tento šampionát letos hostí podruhé - poprvé byla jako pořadatel vybrána v roce 2009.

Na dřevěné desce s umělohmotnými kameny

Profesionální verze piškvorek se nazývá gomuku. A hraje se trochu jinak, než na čtverečkovaném papíře s kolečky a křížky. Gomuku na rozdíl od piškvorek probíhá na dřevěné desce se skleněnými či umělohmotnými kameny černé a bílé barvy.

Trochu jiné je u profesionální hry i zahájení, které omezuje možnosti začínajícího hráče. Cíl je však vždy stejný – sestavit pět svých kamenů v nepřerušené řadě. A to vyžaduje strategické myšlení a schopnost předvídat tahy soupeře.

Profesionální hra omezuje výhody začínajícího hráče

Kdy vůbec tahle hra vznikla? Zhruba před 4000 lety v Číně, odkud se rozšířila především do Japonska.

Časem se však počítačovou analýzou zjistilo, že začínající hráč téměř vždy vyhraje. Tedy pokud neudělá chybu. Což u piškvorek platí dodnes. Proto v profesionální hře pravidla omezují výhody prvního hráče.

Jak u „profíků“ vypadá zahájení hry? Začínající hráč rozestaví kdekoli po desce první tři kameny (černý, bílý a černý) a jeho soupeř si následně vybere, za jakou barvu kamenů chce hrát, nebo postaví další dva kameny (bílý a černý) a volbu barvy nechá na soupeři (začínajícím hráči). Ten tedy volí barvu, když je na desce postaveno pět kamenů.

Vrcholově u nás hraje jen dvacítka lidí

Podle předsedy České federace piškvorek a renju Štěpána Tesaříka se u nás piškvorkám na vrcholové úrovni věnuje zhruba jen dvacítka hráčů. Pouhých pět se jich pravidelně účastní i zahraničních turnajů.


Uvidíme, jak se Čechům povede na letošním mistrovství světa. Přijďte se podívat. Akce je otevřena veřejnosti, připravena je také odpočinková zóna, kde si zájemci můžou libovolně vyzkoušet hraní na tradiční japonské desce.