Radost z pohybu, zdravý životní styl a olympijské hodnoty má za cíl vyzdvihnout největší běžecká akce T-Mobile Olympijský běh, která každoročně rozběhává v jeden čas na 80 místech po celé České republice desítky tisíc běžců.

„Za vším stojí myšlenka, že by se každý měl pohnout a jít si zasportovat. A kdy jindy než právě v den, kdy oslavujeme olympismus, sport a zdravý pohyb,“ říká Petr Graclík, generální sekretář Českého olympijského výboru.

V Praze se uskuteční celkem 6 běhů. Běžci mohou vyrazit na Petřín, do Satalic, do parku Ladronka, na Královku, letos poprvé k biotopu Radotín nebo na ten největší závod – Zlatý běh ve Stromovce na Výstavišti Praha v Holešovicích, kterého se účastní kromě 1 500 běžců i mnoho olympioniků.

Mezi nimi nebude chybět ambasadorka závodů biatlonistka Markéta Davidová: „Olympijský běh jsem běžela už jako malá holka doma v Jizerských horách, letos si zaběhnu ve Stromovce. Jsem ráda, že mohu být tváří takového projektu a podpořit olympijskou myšlenku.“ K Markétě Davidové se připojí i další sportovci jako olympijský vítěz v moderním pětiboji David Svoboda, tenistka Andrea Sestini Hlaváčková, akvabela Alžbeta Dufková či alpská lyžařka Gabriela Capová.

Na běžce čeká trať na 5 či 10 kilometrů, pro nejmenší závodníky trasy pro děti a doprovodný program pro celou rodinu. Registrace do všech závodů probíhají na www.olympijskybeh.cz. Startovné lze zakoupit od 150 Kč. Děti do 15 let běží v rámci dětských závodů zdarma.  Účastníci navíc neběží pouze pro sebe, část ze startovného jde na konto České olympijské nadace, která pomáhá sportovat dětem z finančně znevýhodněných rodin.

Historie Olympijského běhu v České republice

Sahá až do roku 1894, kdy byl založen Mezinárodní olympijský výbor. Na počest této události se každoročně pořádá Olympijský den, který oslavuje sportovní aktivity všeho druhu. Po celém světě si ho připomíná 5,5 milionů lidí ze 150 zemí světa.

Olympijský den připadá na 23. června, každá země si „svoji oslavu“ uzpůsobí, některé slaví celý týden, některé pouze v jeden den. U nás se pořádají pod záštitou Českého olympijského výboru běžecké závody pro všechny věkové kategorie, a to už od roku 1987. První ročník startoval legendární Emil Zátopek.