Zasněžená krajina, zamrzlý rybník a kluci s hokejkami, kteří se honí za pukem. Tak trochu jako ze staré pohádky. V dnešní době něco nevídaného. Přesto existují výjimky - a je to právě takzvaný rybníkový hokej, který je dokonce oficiálním sportem, v němž se konají světové šampionáty.

Tradice ze Severní Ameriky

Největší tradici a popularitu má rybníkový hokej v Kanadě. Právě tam se od roku 2002 pravidelně koná rybníkářské mistrovství světa za hojné podpory několika tisíc fanoušků, kde pompézní otevírací ceremoniál připomíná zahájení olympiády. A o toto Mistrovství světa taky ve Strašnicích půjde.

Turnaj na stadionu Škoda Icerink totiž slouží jako kvalifikace na Mistrovství světa, jež se v Kanadě uskuteční od 14. do 17. února. Na šampionát postoupí tři nejlepší týmy z pražského klání, které budou na MS společně reprezentovat Českou a Slovenskou republiku.

Pravidla na rybníku

A jak vlastně rybníkový hokej probíhá? Velmi se podobá klasickému lednímu hokeji, jeho pravidla jsou však výrazně jednodušší a jsou vymyšlena pro hraní na přírodní zamrzlé ploše nebo na stadionu. Každý zápas trvá dohromady 30 minut (2x15 minut s 5 minutovou přestávkou).

Hrací plocha odpovídá padesáti až osmdesáti procentům velikosti standardního hřiště v NHL a nemá mantinely kolem - jako okraj hřiště slouží jen bariéra ze sněhu. V týmu není klasický gólman, brána je totiž velmi nízká, zhruba půl metru.

Hraje se ve čtyřech na každé straně a hráči nejsou povinni nosit výstroj, většina z nich však vždy oblékne alespoň chrániče na holeně a rukavice. Nejdůležitější herní vlastností je proto především šikovnost a obratnost s pukem. Hru do těla proto příliš často neuvidíte.