Talentovaná mládež bude porovnávat na turnaji svoje síly v řecko-římském zápase. Zápas řecko-římský a volný styl jsou rozšířeny po celém světě. V Evropě převládá první z nich, v ostatních světadílech zase volný styl.

Řecko-římský zápas

Věděli jste, že řecko-římský souboj, projev mužné síly a zároveň zábavy, je pravděpodobně nejstarším ze závodních sportů? A je jedním z nejstarších tělesných cvičení.

Již v pradávných časech v zápase muži poměřovali svoje síly. Tehdy ovšem nebyla žádná pravidla. Ty určili až Řekové, kteří navíc toto zápolení zdokonalili o vynalezené chvaty. Řecká zápasnická škola je dodnes základem pro všechny ostatní.

Kdo zvítězí?

Zápasy na celém světě se tedy řídí podle daných předpisů. A cíl je zcela jasný a všude stejný – porazit soupeře a učinit jej bezbranným.

Už dávno neplatí, že zvítězí ten, kdo je fyzicky nejsilnější. O výsledku dnes rozhoduje mnohem více faktorů, a to například technika, taktika, vytrvalost, rychlost, zručnost nebo také pružnost. Je to zkrátka souhra ducha i těla.

Kdo startuje?

Prague Wrestling Open má několik kategorií, které se dělí dle věku a váhy. Na turnaji startují: Přípravka A 11-12 let, Mladší žáci 12-13 let, Žáci 14 – 15 let a Kadeti 16 – 17 let.

Pro diváky

Z diváckého pohledu je klání velmi zajímavé a strhující. Každá akce je totiž jiná, každá dvojice zápasníků bojuje rozdílně, situace se střídají, v jednom okamžiku je zápasník v útoku a za chvilku zase v obraně.

Pokud jste na tento bojovný sport s pradávnou historií naladěni, určitě se přijďte do haly Otakara Jandery podívat!