V roce 2018 se sportovci ČSTPS zúčastnili celkem 24 mezinárodních soutěží, na kterých získali 5 zlatých, 10 stříbrných a 7 bronzových medailí. „Oceňujeme dnes sportovce, ale poděkování patří také členům realizačního týmu - trenérům, asistentům, fyzioterapeutům, kteří se starají o to, aby sportovci mohli předvést ty nejlepší výkony,“ říká Radka Kučírková, předsedkyně Českého svazu tělesně postižených sportovců.

„Ke všem hendikepovaným sportovcům, k těm elitním, i těm, kteří sportují pro radost z pohybu, pociťuji velký respekt. Díky činnosti Českého svazu tělesně postižených sportovců a sportovních klubů mohou všichni vidět, že sportu se může věnovat každý z nás,“ doplňuje primátor Zdeněk Hřib.

V loňském roce se dařilo mimo jiné českým plavcům. Para plavání je zároveň nejrozvinutějším sportem díky dlouhodobé koncepční práci KONTAKTu bB – Plavecké akademie bez bariér. Novou plaveckou generaci zastupuje Vendula Dušková, která z evropského šampionátu v Dublinu přivezla tři české rekordy ozdobené stříbrem z prsařské stovky a potvrdila kvalifikační limity na mistrovství světa. Mezi ostřílené plavce patří Arnošt Petráček, světový rekordman a jediný český zlatý medailista z paralympijských her v Riu de Janeiru 2016.

Stolní tenista Jiří Suchánek bronzovou medailí z mistrovství světa v soutěži jednotlivců potvrdil, že patří ke světové špičce. Sílu týmu prokázali reprezentanti v orientačním závodě, kdy v soutěži štafet obsadila česká smíšená štafeta ve složení Pavel Dudík, Bohuslav Hůlka a Jana Kosťová na MS v lotyšském Daugavpils stříbro. V kolektivních sportech vyniká národní tým florbalu vozíčkářů. Florbalisté v konkurenci dvanácti týmů vybojovali stříbro na mezinárodním turnaji Swiss Wheely Open 2018, který lze označit za neoficiální mistrovství světa.

Speciální poděkování patří Zbyňku Švehlovi, prvnímu Evropanovi, který dokončil nejtěžší triatlonový závod světa – Ironman na Havaji. V roce 2017 se stal prvním vozíčkářem v historii, který dokázal zdolat sopku Mauna Kea na handbiku. V roce 2018 se umístil druhý v klasifikační třídě H4 v lucemburském závodě Železných mužů.

„Ocenění si zaslouží ti nejlepší stejně jako široká členská základna, ze které se reprezentanti rekrutují, protože v rámci přípravy a domácích soutěží fungují společně,“ uvádí dále Radka Kučírková. „Poděkování patří primátoru hlavního města Prahy Zdeňku Hřibovi, který nad slavnostním večerem převzal záštitu. Velmi si ceníme také obnovené finanční podpory z Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR, díky které došlo v roce 2017 k nastartování a rozvoji činnostní jednotlivých sportovních klubů,“ dodává na závěr Kučírková.