Cílem této nevšední akce je rozhýbat studenty, společně budovat týmového ducha, sportovní chování a fair play v rámci škol.

Deset v týmu

Jde o závod desetičlenných týmů, které jsou tvořeny studenty středních nebo vysokých škol a jedním pedagogem nebo jiným zaměstnancem školy. Na štafetová družstva čeká klasická maratonská trať v délce 42,195 km, na každého člena týmu tak vychází 4219,5 metru. Maraton odstartuje Lenka Masná, česká běžkyně, půlkařka, olympionička, finálová účastnice mistrovství světa a Evropy.

Prožít svět na vlastní kůži

Součástí maratonu je i pestrý doprovodný program, jehož téma zní: Prožít svět na vlastní kůži. Tak například Evropský dům a Dům zahraniční spolupráce představí program Erasmus+, projekt EU AND ME a programy spojené s cestováním a zahraniční pomocí pro studenty.

Studenti se mohou těšit také na cestovatelské diskuze s pozvanými hosty. Cestovatel a dobrodruh Miky Škoda se svým projektem LowCost Race prozradí, jak cestovat s nízkým rozpočtem. Mladý cestovatel Marek Hlaváč se zase podělí o svoje zážitky z poutní cesty do španělského města Santiago de Compostela.

Doprovodný program pro kohokoli

Nebudou chybět ani prezentace vysokých škol a nejrůznější soutěže, a také netradiční občerstvení, ukázka zdravé stravy nebo osvěta v samovyšetření prsu, varlat, diagnostika těla, či masáže.

Běžecký závod a pestrý doprovodný program na Výstavišti a v parku Stromovka pořádá nezisková organizace Dělej, co tě baví. Doprovodný program je určen pro kohokoli, rodiče a fanoušci jsou samozřejmě vítáni.

Studentský štafetový maraton se koná za podpory Magistrátu hlavního města Prahy.