Čeští závodníci v tomto sportu patří mezi světovou elitu a umisťují se na předních příčkách stupňů vítězů. Ne nadarmo se proto říká České republice aerobiková velmoc.

Zásluhu na tom jistě má i propagátorka a nejúspěšnější česká závodnice, dvojnásobná mistryně Evropy a světová šampionka Olga Šípková, která se po roce 1989 zasloužila o popularitu tohoto sportu i díky cvičebním programům v televizním vysílání.

Sportovní aerobik

Sportovní aerobik je vlastně kondiční cvičení při hudbě, zvyšuje se při něm hlavně vytrvalost a výkonnost. Je určený především pro vrcholové sportovce, a to jak pro jednotlivce, dvojice, tria, tak i malá družstva. Má vysokou úroveň zátěže, provádí se při něm silové cviky a je náročný na obratnost i pohyblivost.

Zároveň je sportem estetickým i divácky velmi přitažlivým. Součástí hodnocení závodních sestav je posuzování i celkového vzhledu.

Mistrovství

Největší meta sportovního aerobiku je samotné Mistrovství světa. A tomu u nás předchází Mistrovství České republiky.

V sobotu 5. října se v Libni uskuteční semifinálová kola a v neděli 6. října vše půjde do finále. Závodit se bude v těchto věkových kategoriích: kategorie 8 - 10 let, kategorie 11 - 13 let, kategorie 14 - 16 let a kategorie 17 a více let + MASTER.

Soutěž je finančně podpořena Magistrátem hlavního města Prahy.