Moderní gymnastika je čistě ženský sport. Kombinuje prvky baletu, gymnastiky, divadelního tance a akrobacie s náčiním, ale také bez něj. Náčiním může být švihadlo, obruč, míč, kužele nebo stuha.

Tento sport oslovuje malá začínající děvčata svou elegancí, tanečními a baletními prvky, manipulacemi s náčiním a v neposlední řadě krásnými zdobenými závodními dresy. Gymnastky začínají trénovat od velmi mladého věku a sportovního vrcholu často dosahují již před dvacátým rokem.

Historie moderní gymnastiky

Počátky moderní gymnastiky, které se do roku 1969 říkávalo umělecká, se začaly utvářet v bývalém Sovětském svazu kolem roku 1930. U nás a na evropském kontinentu se oficiálně formovala počátkem 50. let a olympijským sportem se stala v roce 1984.

Základní pravidla

A jak to vypadá s pravidly? Gymnastky předvádí své sportovní umění na koberci o rozměrech 13 x 13 metrů. Jejich maximální hodnocení je 30 bodů a výkony posuzují skupiny rozhodčích.

Hodnocení je ale předmětem řady sporů. Odrážejí se v něm subjektivní názory porotce, který tak má možnost ovlivnit soutěž. Sčítají se totiž tři hodnoty udělované za provedení, technickou obtížnost a umělecký dojem. Právě složka uměleckého dojmu je velmi osobní záležitostí. Jelikož se některé klasifikace výrazně odlišovaly, a to i na mezinárodních soutěžích, snaží se Mezinárodní gymnastická federace tuto složku omezit.

Divácky atraktivní

Krása, ladnost pohybu, elegance a energie závodnic, neuvěřitelné cvičební prvky s náčiním, dramatické okamžiky a také strhující choreografie na hudbu budou k vidění ve sportovní hale v Radlicích. Bude to jistě nejen sportovní, ale také umělecký zážitek.