Na 13,5 km dlouhém úseku Botiče – od Hostivařské přehrady až k vyústění do Vltavy pod železničním mostem na Výtoni – jsou romantická zákoutí, ale i peřeje, jezy, lávky, mosty a tunely. Aby vůbec bylo možné tenhle pražský potok splout, zvýší správce toku, Lesy hlavního města Prahy, odtok z Hostivařské přehrady. Akci pořádá vodácká půjčovna Dronte a TJ Kotva Braník,

Plavba začíná pod hrází Hostivařské přehrady mezi 9:30 a 11:30. Předtím se koná výklad trati. Tok se mění každý rok, proto jsou pro účastníky připraveny informace o aktuálním stavu a průjezdnosti. K povinné výbavě posádek patří helma a plovací vesta a doporučené jsou čelovky.

Letos vzhledem k suchu a průtoku omezenému na minimum a zkrácení doby pouštění vody z přehrady se nemohou účastnit vícemístné rafty a velká plavidla.

Ne každému se podaří doplout až do Vltavy. Někteří skončí mnohem dříve, ať už kvůli počasí, když je příliš velká zima a příliš mnoho „koupelí“ v ledové vodě, kvůli přecenění vlastních sil nebo dokonce kvůli zničené lodi. Ale i tihle nadšenci jsou nepoučitelní, každý rok to prý zkouší znovu.

Letos tedy v neděli 20. října.