Seminář, který podpořilo hlavní město Praha, se uskuteční ve sportovní hale Štěrboholy a jeho součástí bude i mezinárodní turnaj smíšených družstev.

Karate jako prostředek tvorby charakteru

Zmínka o karate - umění bojovat pomocí úderů, kopů a seků - je už před více než tisíci lety, kdy Daruma v čínském klášteře Šao-lin své žáky učil metodám rozvoje vytrvalosti a fyzické síly, potřebných k tomu, aby mohli snášet kázeň.

Za zakladatele a duchovního otce tradičního karate je považován rodák z japonského ostrova Okinawa Gichin Funakoshi (1868–1957), pro kterého bylo mimo jiné karate i prostředkem tvorby charakteru. „Jako lesklý povrch zrcadla odráží vše, co je před ním, a jako tichým údolím nese i slabý zvuk, tak musí žák karate vyprázdnit ze své mysli sobectví a zkaženost při úsilí vhodně reagovat na cokoli, s čím se může střetnout.“ Tak vyjádřil význam tohoto sportu.

Hideo Ochi a jeho nezdolná energie

Seminář karatistům nabídne výjimečnou možnost setkat se s legendou tohoto bojového umění – šestasedmdesátiletým mistrem Hideo Ochim.

Organizátoři slibují opravdu silný zážitek, instruktor, který se narodil v městě Saió v jižním Japonsku, totiž srší nezdolnou energií, která prý doprovází i jeho výuku a tréninky. On sám s karate začal ve svých čtrnácti letech na střední škole, po které pokračoval ve studiích ekonomie, tělovýchovy a sportu na universitě Takushoku v Tokiu. I na vysoké se věnoval karate, po absolutoriu pak nastoupil do kurzu instruktorů JKA, který ukončil v roce 1964.

Od roku 1970 začal působit v SRN jako instruktor JKA pro Evropu. V roce 1993 založil samostatný německý svaz JKA (DJKB -Deutscher JKA-Karate Bund e.V.), kde je hlavním instruktorem dodnes.

Nejoblíbenější instruktor

U nás Ochi působí od roku 1993, kdy s Českým svazem karate podepsal tříletou smlouvu a stal se tak trenérem státní reprezentace v disciplíně Kata. V roce 1994 na základě jeho iniciativy došlo ke spojení několika skupin Shotokan karate a k založení Českého svazu karate JKA. A od této doby je Ochi šéfinstruktor pro Českou republiku.

Ti, co ho zažili v „akci“ se shodují, že je instruktorem nejoblíbenějším. A to především díky své otevřenosti, prozíravosti a skvělému přístupu, který k českému karate má. Navíc prý všechny účastníky umí dokonale namotivovat k maximálnímu úsilí a výkonům.