O co v curlingu, kterému se někdy říká „šachy na ledě“ vlastně jde? Dostat po ledu své kameny co nejpřesněji do vyznačeného prostoru. Má to však svá pravidla. Proti sobě se staví dva týmy po čtyřech hráčích. Každé družstvo má k dispozici 8 kamenů.

Mimochodem, víte, kolik kameny váží? Necelých 20 kilo! Ty se však nijak nezvedají, pouze se po ledu posílají. Kámen se odhazuje buď s vnitřní nebo vnější rotací tak, aby se co nejvíc přiblížil cíli – středu vyznačeného kruhu na druhém konci dráhy. Pro úspěšný odhoz je důležité dát kameni tu správnou rychlost, směr a včas ho vypustit z ruky.

Prohlédnout taktiku soupeře

Podle zkušených hráčů curlingu se prý základní technika dá zvládnout za 5–8 tréninků. Pak však ale ještě záleží na pochopení správné strategie, taktiky a dokonalé znalosti ledu a kamenů.

Během samotné hry odhazuje každý z hráčů dva kameny, střídavě se soupeřem, přičemž kapitán týmu z pozice za čárou cílového pole podle situace radí, co dělat. Není totiž vždy výhodné první kámen umístit hned těsně k cíli. Dobré je sledovat záměr soupeře.

Metaři v akci

Důležitou roli při hře také hrají metaři. Pomocí košťat mají totiž podle potřeby usměrnit rychlost a směřování odhozeného kamene.

I když se to možná nezdá, metení je pěkná fuška. Po dobu zhruba třiceti vteřin totiž musíte koštětem před kamenem metat tak rychle, aby pomalý kámen zrychlil a jeho pohyb se usměrnil patřičným směrem. Takhle lze kamenu pomoct doklouzat až o 2,5 – 3 metry dál. Chce to však správnou techniku a strategii, ale i potřebnou dávku energie. Ale pozor! Koště se nesmí kamene dotknout, jinak pravidla přikazují ho vyřadit ze hry.

Vyhrává ten tým, který má kameny nejblíž středu cílového kruhu.

Pravidelné lekce i turnaje pro veřejnost

Tak co, zaujal vás tenhle sport? Vyzkoušejte ho. Například Curling Club Zbraslav nabízí za podpory hlavního města Prahy nejen pravidelné lekce, ale i curlingové jednodenní turnaje pro veřejnost. Přihlásit se na ně může opravdu každý - muži i ženy, čtyřčlenné týmy i jednotlivci, z nichž se před začátkem turnaje vytvoří družstvo.

Každé klání má kapacitu osmi týmů, hráči si můžou zapůjčit základní curlingové vybavení a ke všemu na každé dráze bude po celou dobu turnaje k dispozici instruktor, který bude na hru dohlížet.

Startovné činí 400 Kč za jednotlivce. Týmy mají garantovány 4 zápasy, to znamená minimálně 4 hodiny, kterým bude předcházet třicetiminutová lekce.

 

Více informací na stránkách www.centrumtresnovka.cz