Paddleboarding je adrenalinový vodní sport, který zvládnou jak děti, dospělí, tak i aktivní senioři. Jeho princip spočívá v tom, že stojíte na jakémsi nafukovacím prkně podobném surfovému longboardu a k pohybu vpřed používáte dlouhé pádlo.

Paddleboardingu se někdy zkráceně říká SUP – Stand Up Paddle, což v překladu znamená pádlování ve stoje.

Vše začali domorodci z Velikonočního ostrova

Pádlovat na prknech poprvé napadlo domorodce z Velikonočního ostrova. Paddleboarding jako sport však vznikl o něco později, v šedesátých letech minulého století na Havaji, kde místní obyvatelé pádlovali na svých longboardech na místa, kde se turisté učili surfovat a fotografovali je při tom.

A tak se tenhle sport postupně rozšířil do celého světa, přičemž jezdci kromě vln začali prkna používat i na řekách a jezerech. Velký boom zažil paddleboardingu v roce 2009, tehdy se také dostal do naší republiky. Dnes jde o nejrychleji se rozvíjející vodní sport na světě, kterému se věnuje široká masa lidí.

Aerobní sport

Jako kondiční trénink ho také do svých programů zařazuje celá řada vrcholových sportovců – například dvojnásobný vítěz Tour de France Alberto Contador, či německý fotbalový reprezentační tým, který paddleboarding využil pro fyzickou přípravu před MS 2010.

Při paddleboardingu se rovnoměrně zapojuje celé tělo – od lýtkových svalů na nohou, přes zádové a šikmé břišní svaly, až po všechny svaly na rukou. A co víc, jde o aerobní sport, tudíž je zdravý pro srdce i plíce.

Závod pro amatérské jezdce

A jak bude vypadat závod na pražské náplavce? Jedná se o klání pro amatérské jezdce, do kterého se můžou přihlásit jak muži, tak ženy a dokonce i děti.

Startují vždy čtyři jezdci najednou a pojede se cross na rovné vodě o délce zhruba 2 minuty pádlování. Do dalšího kola postupují vždy dva ze skupiny, kteří dopádlují nejdál.

 

Více informací zde