Šlapat možná potkáte i pražského primátora, velvyslance Spojených států či ředitelku Vodafonu. Účastníci se mohou registrovat do 30. dubna na webu dopracenakole.net a vyhrát hodnotné ceny. Cílem kampaně je omezit zbytečné zahlcování měst automobily při každodenních cestách do práce, ale i zlepšit kondici lidí a oživit ulice.

„Cestování do práce na kole zažívá boom. Dorazil k nám trend, který mění atmosféru metropolí západní Evropy a činí je příjemnějšími místy pro život. Stát hodiny týdně v dopravních zácpách a marně hledat místo k parkování už není moderní,“ říká manažerka kampaně Do práce na kole Iva Nevečeřalová z iniciativy Auto*Mat. „Kampaň míří hlavně na lidi, kteří mají sedavé zaměstnání a nedostatek pohybu. Cestou do práce na kole ušetří nejen peníze za benzín a spoustu času, ale také udělají něco pro své zdraví, životní prostředí a dobře se naladí,“ dodává.

Ke kampani Do práce na kole se mohou připojit soutěžní týmy zaměstnanců z jedenácti českých a moravských měst. Na ty, kdo budou jezdit poctivě, čekají hodnotné ceny. Auto*Mat nabízí pomoc s výběrem pohodlné trasy i manuál pro bezpečnou jízdu po ulicích. Titul Cyklozaměstnavatel roku získají v každém městě firmy, které své zaměstnance nejvíce podpoří. „Například umístí před své sídlo stojany nebo zavedou bonusy pro zaměstnance dojíždějící na kole,“ vysvětluje Iva Nevečeřalová. Hodnotit se budou i videa a fotografie dokumentující dojížďku do práce.

Registrace je otevřena po celý duben. Účastníci, kteří vstoupí do Klubu přátel Auto*Matu, ji získají zdarma. Soutěžní část kampaně probíhá od 1. do 31. května. Soutěžící budou zápolit v několika kategoriích, připraveny pro ně budou kulturní akce a různá překvapení. Mohou si například speciální aplikací oživit svůj profil na Facebooku. Kampaň zakončí 6. června společenský večer s vyhlášením vítězů v jednotlivých kategoriích.

V Praze se kampaň koná pod záštitou primátora hlavního města Bohuslava Svobody. Mediálními partnery jsou Radio City, TV Nova a Seznam.cz. Každý týden bude náhodně vylosován jeden účastnický tým, jehož členové absolvovali více než dvě třetiny cest do práce na kole, a obdrží balíček cen. Každý účastník dostane navíc tričko s originální grafikou kampaně z biobavlny a speciálním ekologickým certifikátem od firmy OP Tiger z internetového obchodu Čoromoro.cz a startovací balíček, který bude rozvážet TNT Express.

Účastníci se mohou registrovat do 30. dubna na webu dopracenakole.net a vyhrát hodnotné ceny. Auto*Mat chce kampaní nalákat obyvatele českých a moravských měst ke každodennímu používání bicyklu. V loňském ročníku sestavily své cyklotýmy divadla, banky i mobilní operátoři. Do kampaně se v Praze zapojilo 2536 zaměstnanců rozdělených do 829 týmu z 500 firem a institucí. Dokázali by třináctkrát objet zeměkouli. Díky tomu, že nechali pro své cesty do zaměstnání auto v garáži, ušetřili 57 tun oxidu uhličitého, jenž způsobuje změny klimatu. Jízdou na kole uspořili dva a půl milionu korun za benzín, opotřebení aut a poplatky.

Šlapejte, soutěžte a vyhrajte! dopracenakole.net