Po celý den zde bude živě probíhat komunikace mezi špičkovými sportovci s handicapem a veřejností. V každou celou hodinu, od desáté ranní do osmé večer, se před lidi postaví jeden z nich, aby promluvil o svém příběhu, o své cestě za úspěchem, ale také o konkrétním sportu. Představí se třeba jeden z nejlepších para lukostřelců světa David Drahonínský, paralympijští plavci Věra Závorková a Jan Povýšil, nevidomý horolezec Jan Říha, ragbista na vozíku Jan Pleško nebo kapitán České hokejové reprezentace vozíčkářů a boxer Zdeněk Šafránek.

Speciálními hosty dne budou zástupci skupiny The Tap Tap složené ze studentů Jedličkova ústavu v Praze. Ti představí své klipy a poodhalí pokličku zázemí hudebního tělesa handicapovaných, které drží krok s první ligou České hudební scény. O svých cestách promluví také známý český youtuber  Martin Rota. I přes svůj celoživotní handicap a vloni prodělanou amputaci, dál absolvuje horské výstupy, například na Kilimandžáro nebo Elbrus.

Velmi zajímavým bodem programu bude bezpochyby kurs sebeobranného izraelského systému Krav Maga pod záštitou prezidenta IKMF ČR pana Michala Otípky. Ten, ve spolupráci s organizátory projektu Cesta za snem, z. s., již od minulého roku upravuje systém k užití lidem s různými druhy handicapu.

Součástí zázemí projektu organizace Cesta za snem a Hlavního města Prahy bude velkoplošná LED obrazovka, kde budou moci lidé sledovat videa daného sportovce, ale i jeho kolegů. Bude zde možnost vyzkoušet si sportovní pomůcky handicapovaných sportovců jako je handbike, kolo s ručním pohonem, vozík pro běh maratonů formule, sjezdové lyže monoski, běžky pro handicapované, sledge, elektro tříkolky Apache nebo vozíky Otto Bock.

„Jsem pyšný na to, že magistrát začal ve větší míře podporovat akce, které mají za cíl ukázat strasti, ale i radosti života s handicapem,“říká Patrik Nacher, předseda Výboru pro výchovu a vzdělávání Zastupitelstva hl. m. Prahy. „Po kurzu sebeobrany lidí se zdravotním postižením, úspěšném Velikonočním jarmarku s prodejem výrobků od chráněných dílen v budově magistrátu, je to nyní akce Sport není jen sport, která představí jednotlivé sporty. Návštěvníci Velikonočních trhů na Václavském náměstí si budou moci vyzkoušet různé trenažéry či sportovní vybavení pro sportovce s handicapem. Tyto akce budu vždy silně podporovat, je to jedna ze smysluplných aktivit zastupitele HMP.“

Programem budou provázet televizní moderátoři Tomáš Hauptvogel a Karel Voříšek, zástupci projektu Prima Hrdina FTV Prima. Společně předají šek na 750 tisíc korun zástupci vítězné organizace Černí koně s projektem „Vítr ve vlasech“ na výrobu speciálních kol pro handicapované děti.

Cílem akce „Sport není jen sport“ je představit veřejnosti sport jinak. Sport, který lze vykonávat i s těžkým tělesným postižením. Sport, který nutně nemusí znamenat jen sport, ale také smyl života, prostředek, jak se vrátit k aktivnímu, plnohodnotnému a soběstačnému žití. Osobnosti, které budou na náměstí otevřeně mluvit, našli ve sportu možnost, jak překonat úraz či onemocnění, jak znovu získat motivaci, sebedůvěru a místo ve společnosti. Nechte se inspirovat i vy.

Sport není jen sport