Projekt měl přiblížit tento turnaj dětem v Praze nejen po fotbalové stránce, ale i po společenské a kulturní. Samotný turnaj probíhá v Praze již od 17. - 30. června, během turnaje vítězné školy měly také možnost navštívit velvyslanectví daných zemí.

Žáky srdečně přivítala Vera Mavrić, která je pozvala přímo do své pracovny, kde přijímá nejdůležitější zahraniční delegace a byla potěšena, že dorazila tak početná skupina žáků.

Základní škola Slovenská byla jednou ze škol, která se zapojila do vzdělávací soutěže. „Velice nás těší, že nás přijala přímo sama paní velvyslankyně a žákům se líbila i hodina srbštiny. Jsem opravdu ráda, že jsme se mohli do tohoto projektu zapojit,“ říká Ivona Kobrová, učitelka třídy 8. B ze ZŠ Slovenská.

Pracovníci ambasády pro celou skupinu připravili také bohatý doprovodný program včetně prohlídky Kounického paláce a drobného občerstvení. Žáci se mohli více dozvědět nejen o historii Srbska, ale také poznat skutečný život v této balkánské zemi, včetně jazyka srbštiny.

Srbská velvyslankyně přijala žáky ZŠ Slovenská v rámci ME do 21 letNejvíce o Srbsku věděla žákyně Valerija, jejíž jeden z rodičů pochází právě ze Srbska. Ale ani ostatní žáci se nenechali zahanbit a doplňovali jednotlivé historické souvislosti pojící se k Čechám a Srbsku.

Dále následovala prohlídka jednotlivých místností, které jsou bohatě zdobené krásnými obrazy. Tento palác byl přestaven do rokoka podle projektu A. Schmidta pro Jana Adama Kaunice. Fasáda je dekorována štuky a na reliéfu nalezneme také Pallas Athénu.

„Věřím, že pokud půjdete někdy opět kolem našeho velvyslanectví, vzpomenete si nejen na nás, ale na vše co jste se o naší zemi dozvěděli,“ rozloučila se velvyslankyně s žáky 8. B.

Na závěr děti obdržely dárkové ceny od hl. m. Prahy a vstupenky na utkání ME ve fotbale hráčů do 21 let v Praze mezi reprezentací Srbska a Dánska.