Tento nejstarší silniční běh v Evropě se koná nepřetržitě už od roku 1897. Letos se uskuteční již 122. ročník.

Legendární patník

Odstartuje se od legendárního patníku číslo 13 na Českobrodské ulici v Běchovicích. Ještě v roce 1969 se závodníci při běhu mohli orientovat dle patníků, ale následující rok byly patníky bohužel odstraněny. Dochoval se pouze ten legendární s označením 13. kilometru.

Cíl závodu se nachází na křižovatce ulic Koněvova a Za Žižkovskou vozovnou v Praze 3. Trať měří přesně 10 031 metrů, což je o 31 metrů více než je tradičních 10 kilometrů, ale ne vždy tomu tak bylo. V prvních letech měřila trasa závodu 10 kilometrů a start byl u patníku s číslem 12. Postupně se start posouval stále více směrem k obci Běchovice a měnilo se i místo cíle. Od legendárního patníku č. 13 se běželo poprvé až v roce 1911.

Novinka- týmová soutěž

Závod, jehož celková kapacita je 3333 běžců, vypisuje tyto kategorie: mistrovská (ženy, muži, junioři, juniorky) a příchozí (ženy, muži).

Novinkou je týmová soutěž, do které se může přihlásit každý běžec. V týmu mohou být minimálně čtyři závodníci, maximální počet členů jednoho týmu není omezen. Soutěžit mohou jak firmy, tak rodiny. V cíli se sčítají časy čtyř nejrychlejších běžců bez rozdílu pohlaví.

Varianta i pro bruslaře

Nechce se vám běžet? Zkuste závodit třeba na in-linech. Samotnému běžeckému závodu totiž předchází právě klání na bruslích, jehož trasa bude dlouhá pět kilometrů. V cíli pak bude pro všechny závodníky přichystáno občerstvení, losování tomboly a další doprovodný program.

Běchovická desítka má své kouzlo. Jako obvykle se jí zúčastní mnoho českých i zahraničních profesionálních závodníků a bývá zde i spousta veteránů, kteří bez ohledu na výsledný čas se na trať po roce opět vydají. Prostě tento běžecký závod má svou specifickou atmosférou a tradici.

 

Více informací na www.bechovice-praha.cz