Tradice této akce začala v roce 2010, kdy ji poprvé uspořádaly Česká otužilecká unie a Muzeum Karlova mostu. A od prvního ročníku nejde o žádný závod, ale o setkání otužilců a připomenutí historických událostí a míst spojených s Vltavou.

Sv. Jan Nepomucký je patronem mostů, rybářů, mlynářů, plavců a vůbec všech řemesel, které mají co do činění s vodou. Juditin most byl prvním kamenným mostem v Českém království, měl 20 oblouků a byl přibližně 500 metrů dlouhý, roku 1342 ho však smetla velká povodeň a nahradil ho nový kamenný most – později známý jako Karlův. Muzeum Karlova mostu v několika sálech přibližuje návštěvníkům zejména mostní stavitelství a vše, co s ním souvisí. Je zde také stálá výstava Svatá Anežka Česká a historie Křižovníků.

Skupinu příznivců otužování povedou tři králové – poznáte je podle korun na hlavách – a v cíli si připijí všichni převoznickým punčem. Každý z účastníků plavání dostane otužilecký diplom, lodní list na plavbu Pražskými Benátkami a volný vstup do Muzea Karlova mostu.

  • Jak má být v sobotu 6. ledna 2018?

Zataženo až oblačno, ojediněle slabý déšť nebo mrholení. Místy mlhy. Nejnižší noční teploty 5 až 1 °C. Nejvyšší denní teploty 4 až 8 °C. Mírný jihovýchodní vítr 2 až 5 m/s

  • Teplota vody ve Vltavě se v tomto období pohybuje kolem tří stupňů Celsia. Podle pravidel pro zimní soutěžní plavání jde o tzv. ledovou (sněhovou) vodu, která má 4°C a níže.

Zájemcům o otužilecké plavání doporučujeme stránky www.otuzilci.cz.