Festival, na němž se představí různí lektoři tohoto čím dál populárnějšího sportu, má letos novinku. Tradiční hodinové lekce mohou nově návštěvníci kombinovat s dvouhodinovými semináři obsahujícími více teorie, která se do hodinových lekcí nevejde. Zájemci se dozví leccos o zdravém pohybu, správném držení těla i lidské anatomii.

Co je pilates?

Zakladatel této metody - Joseph Hubertus Pilates - se narodil v Německu v r. 1883. Coby dítě trpěl astmatem, křivicí a revmatickou horečkou. Jeho odhodlání se uzdravit ho přivedlo ke studiu jógy, na základě které vytvořil vlastní jedinečný styl.

Později opustil Německo a odjel do New Yorku, kde v roce 1926 otevřel svoje první Pilates studio. Podporoval fyzickou harmonii a rovnováhu těla pomocí kontroly dýchaní. Netrvalo dlouho a Pilates studio přitáhlo elitu z celé Ameriky – krom tanečníků k němu chodili i herci, hudebníci, atleti, golfisti atd. (Katharine Hepburn, Sir Laurence Olivier, Yehudi Menuhin, Jean Vanderbilt). V současnosti jde o jedno z nejoblíbenějších cvičení.

Zlepšuje nejen držení těla

Pilates zlepšuje funkci svalové kontroly, flexibilitu těla, sílu a dýchání. Cvičení je zaměřené na posílení svalů celého těla - zejména hlubokých břišních a zádových a svalů pánevního dna. Tím, že metoda klade důraz na zpevnění hlubokých břišních svalů jako opory pro páteř, je páteř méně namáhána. Veškerý pohyb zde vychází ze stabilního středu do všech periferních částí těla.

Pilates je cvičením s holistickým přístupem nejen k tělu, ale i k celému člověku. Tím je blízký východním učením. Do tajů tohoto cvičení můžete proniknout právě na tradičním pilates festivalu.

 

Podívejte se na stránky akce