Nadcházející dobročinný turnaj Ladies Cup se v Chuchli uskuteční na počest předčasně zesnulé výjimečné ženy – Sunny Hale, která opakovaně získala titul nejlepší ženy-hráčky koňského póla na světě.

Sunny Hale jako jedna z mála žen hrála převážně v mužských týmech a tento sport podporovala po celou svoji sportovní kariéru. Zemřela před dvěma lety, krátce před svými padesátými narozeninami, na komplikace s rakovinou prsu.

Jednoduchá pravidla

Prestižní mezinárodní turnaj Ladies Cup, který se koná po celém světě, bude prvním svého druhu u nás a určitě ohromí diváky svými vysoce talentovanými dámskými pólovými hráčkami.

A jak se hraje koňské pólo? Jde o kolektivní sport, ve kterém proti sobě nastupují na venkovním hřišti dva čtyřčlenné týmy jezdců na koních. Jejich cílem je dostat pomocí dlouhé pálky míček do branky soupeře.

Historie

Hra vznikla v Persii pravděpodobně už v 6. století př. n. l., zmínky o ní se zachovaly v perských básních. A tam se také stanovila první její pravidla.

Odtud se hra dostala do Japonska a Indie jako zábava urozených. V 50. letech 19. století se pólo od indické šlechty naučili hrát v Manipuru britští husaři – kolonizátoři. V roce 1859 byl v indickém Silcharu založen první klub póla.

Dále byla hra importována do Velké Británie, v roce 1876 pak zásluhou J. G. Benneta do Spojených států, s novými osadníky se dostala i do Argentiny.

Dnes je koňské pólo rozšířeno do 39 států světa, s velkou oblibou se hraje například i v Číně, Japonsku, Tibetu, Mongolsku a ve Švýcarsku. Několik klubů koňského póla je i v České republice.

Výtěžek turnaje Ladies Cup, kterého se zúčastní celá řada talentovaných mezinárodně uznávaných pólo hráček, půjde na podporu žen s rakovinou prsu. Přijďte podpořit dobrou věc!