Magické bubny, které doprovázejí závodníky na lodích a jejich souhru pádel zná už skoro každý. Dragonboating u nás začal v roce 1997 a u jeho zrodu stál Pražský klub dračích lodí. Samotná historie tohoto sportu je ale stará více než 2000 let.

Historie dračích lodí

Tradiční součást čínské kultury sloužila původně především rituálním účelům. Existuje jedna legenda, podle které spáchal básník a vysoký čínský hodnostář, znechucen korupcí a politickými praktikami, rituální sebevraždu v řece Mi-luo-ťiang. Lidé z okolí rychle vypluli ve svých lodích, aby ho zachránili, avšak nenašli bohužel ani jeho tělo. Jako vzpomínka na tuto událost se od těch dob konají závody.

Dnešní dragonboating

Moderní éra tohoto sportu započala v roce 1976 v Hongkongu, odkud se pak rozšířil do celého světa. Dnes se mu aktivně věnuje dokonce přes 50 milionů sportovců z více než 50 zemí.

Do jedné 12,5 metru dlouhé dračí lodi ve tvaru kánoe usedne dvaadvacet sportovců – mužů i žen. Deset jich pádluje vpravo, deset vlevo. Na špici bubeník sedící na vysoké stolici údery do koženého bubnu udává rytmus pádlování, kormidelník na zádi zase vestoje určuje směr.

Tvrdý souboj

Ještě před několika lety si málokdo uměl představit, že na dračích lodích lze soutěžit také v klasickém plaveckém bazénu.

Vypadá to tak, že soupeřící posádky sedí na jedné lodi proti sobě. Každý tým tvoří osm pádlujících, z toho minimálně dvě ženy, sedí na jedné lodi proti sobě. Uprostřed lodi jsou dvě lavičky volné. Plavidlo se navede na připravenou čáru uprostřed bazénu a na pokyn startéra se posádky přetahují. Silnější jde dopředu a po dosažení určité vzdálenosti přetlačí posádku soupeře.

Úplně jednoduché to ale není. Nezávisí totiž tak docela na síle, je to více o zkušenostech. Závodníci musí najít správnou taktiku a dobře zanořovat pádlo do vody.

Na začátek probouzení draka

Halový pohár zahájí jako vždy dračí tanec, tzv. rituál probouzení draka. Poté začne souboj tří různých kategorií – Premium Sport, Sport a Fun. V dané skupině se utká každé družstvo s každým a podle pořadí pokračují vyřazovacím způsobem.

Do Podolí se na tento závod sjedou týmy domácí i zahraniční, profi i amatérské a bude to jako vždy velmi napínavá a zábavná podívaná.