Nápad uspořádat Pražský baseballový týden má dlouhou tradici, přišel hned po prvním, neoficiálním zájezdu československého baseballového výběru do Holandska v roce 1979. Turnaj byl založen v roce 1980 hráči baseballového oddílu VSBH Praha (později KOVO Praha), které vedl v té době hlavní organizátor baseballu v ČSSR a trenér Mirek Vojtíšek. 

Dřevní historie začala exhibicemi

Ve svých počátcích se měl turnaj hrávat jednou za dva roky, ale od tohoto záměru se brzy ustoupilo a PBT si našel své místo v každoroční termínové listině našich i zahraničních týmů.

V počátcích se ale nebojovalo o konečné umístění, turnaj byl organizován jako série exhibičních zápasů, podporujících hlavně propagaci a rozvoj baseballu. Brzy se ale přešlo na klání se vším všudy, tedy s vítězi.

Prvními vítězi byli Holanďané

Nejčastějšími účastníky byli zpočátku Nizozemci, kteří také turnaji dominovali. Ovšem jen do začátku devadesátých let minulého století. Z prvních šesti ročníků, kdy se již hrálo o celkové umístění (tedy od roku 1984), byli úspěšní pětkrát.

Holandské týmy přijížděly pod různými jmény, protože se jednalo vždy o výběr hráčů z několika klubů. Nejprve to byli All Stars, pak přišla éra Trail Blazers. Z nizozemských klubových celků se poté do listiny vítězů zapsali Mr. Cocker HCAW a Haag Storks. Po revoluci se turnaj otevřel světu ještě víc.

Jaká jsou pravidla?

Pražský baseballový týden, který má podporu hlavního města Prahy, hraje celkem 6 týmů v jedné základní skupině. Družstva hrají zápasy každý s každým.

Po odehrání základní skupiny se proti sobě postaví mužstva na 1. - 2.místě v zápase o 1. místo. Pokud mají dva nebo více týmů stejný počet vítězství i porážek, rozhodují o pořadí v základní skupině vítězství a porážky ve vzájemných zápasech. Jestliže mají týmy stejný počet výher a porážek ze vzájemných zápasů, pořadí se určí podle doplňujících pravidel CEB pro tyto situace.

 

Podívejte se na webové stránky: www.praguebaseballweek.eu