Stolní tenis sice vypadá jako moderní sport, ale jeho historie je přes dva tisíce let stará. Už tehdy totiž japonská šlechta provozovala hru s pružnými míčky, pálkami a stolem, zmínky o podobném sportu jsou i ze staré Číny a dokonce prý i Mayové něco takového hráli.

Proč ping-pong?

V Evropě se stolní tenis jako varianta klasického tenisu hraje od 15. století, rozšířil se ale až koncem 19. století v Anglii. Původně se používaly kaučukové míčky, až po roce 1900 se objevily klasické celuloidové.

Původně se hře říkalo Gossima, ale pak bylo jméno změněno na ping-pong, kde „ping“ představoval zvuk míče na stole a „pong“ zvuk duté pergamenové pálky. Od 19. století se začal stolní tenis dostávat do střední Evropy a tím i k nám.

Češi zakládali Mezinárodní federaci

Mezinárodní federace stolního tenisu - ITTF byla založena v roce 1926 v Berlíně, zakládajícími státy byly Německo, Anglie, Rakousko, Maďarsko, Švédsko a Československo. Za počátek zlaté éry československého stolního tenisu je považován rok 1932, kdy mužské družstvo v čele se Stanislavem Kolářem přivezlo zlatou medaili z mistrovství světa.

Na olympiádu nebo na Hamr

Dnes patří stolní tenis mezi nejrozšířenější sporty na světě, v roce 1977 byl na pražském zasedání Mezinárodního olympijského výboru uznán jako olympijský sport. Oblíbený je ale samozřejmě i jako sport rekreační. Pokud si i vy chcete v ping-pongu změřit své síly, areál Hamr sport v Záběhlicích, který má podporu hlavního města Prahy, na 10. prosince připravil turnaj. Vhodný je pro všechny věkové a výkonnostní kategorie.