Závod vznikl v roce 1934 jako klubové klání Vysokoškolského sportu Praha. V současnosti jej pořádá Atletický klub Spartak Praha 4.

Závod je velmi oblíbený pro svou výjimečnou atmosféru, náročnost terénu a rozmarné podzimní počasí. A zúčastnit se ho může opravdu každý - od malých dětí až po běžecké veterány.

Přes tři kopce a tři potoky

Velkou kunratickou i tentokrát tradičně zahájí veteráni, kteří se v minulosti zúčastnili alespoň dvacetkrát. A hned po nich budou následovat další kategorie, které odstartují po dvojicích dle startovního čísla, a to v intervalu po 10 vteřinách.

Kategorií se vyhlašuje celkem 27 a běží se na šesti tratích v délce 370 m až 3 100 m.

Specialita Hrádek

Nejprudší kopec v závodě - Hrádek - s člověkem zacloumá. Pro představu - na vzdálenosti 60 metrů běžce čeká pětačtyřicetimetrové převýšení! Prostě jej musí nějak vylézt, klidně po čtyřech a s pomocí rukou, nebude to žádná ostuda. Čím víc se totiž s Hrádkem bude závodník prát, tím hůř pro něj v další části trasy.

Pořád stejný, ale stejně každý rok úplně jiný svérázný závod, kde běží každý sám za sebe, se uskuteční bez ohledu na povětrnostní podmínky. I když někdy účastníci lapají po dechu, běžet Velkou kunratickou je prostě IN a za ten zážitek to určitě stojí.

Přijďte závodníky podpořit!