Poprvé se Pražský mezinárodní maraton konal v roce 1995. Ze závodu pro 958 nadšenců v prvním ročníku se stal jedním z nejvýznamnějších světových maratonských závodů s účastí 10 tisíc běžců z téměř 90 zemí světa. Od roku 2010 se také může pyšnit nejvyšším oceněním Mezinárodní atletické federace IAAF - zlatou známkou kvality, kterou drží jen 17 nejkvalitnějších městských maratonů.

Tradiční běžecký svátek odstartuje ze Staroměstského náměstí. Odtud tóny Smetanovy Vltavy vyprovodí běžce na trasu dlouhou 42,195 km, poběží kolem Národního divadla, Tančícího domu, Obecního domu a řady dalších památek, proběhnou přes šest pražských mostů, včetně slavného Karlova mostu, a takřka celou trasu se můžou kochat výhledem na Pražský hrad.

Doprovodné akce

Volkswagen Maraton Praha nabízí nejen nevšední zážitek amatérským běžcům, kteří mohou závodit po boku nejlepších vytrvalců, ale všem, kteří mají rádi sport a pohyb. Připravena je řada doprovodných akcí.

Například v sobotu to bude celodenní zábavný program pro rodiny s dětmi na Výstavišti Holešovice. Malí i velcí si budou moci zazávodit v parku Stromovka na tratích dlouhých 3 nebo 5 kilometrů, tradičně se uskuteční i procházka se psy.

Podrobnosti a také aktuální informace jsou k dispozici na stránkách závodu.