Běžíme pro Paměť národa, abychom nezapomněli na osudy politických vězňů, válečných veteránů, obětí holocaustu, disidentů, všech bojovníků za svobodu. Výtěžek Běhu umožní natočit a uchovat další stovky jejich příběhů." Takové je motto tohoto charitativního běhu pro dobrou věc, který se letos koná už počtvrté. A ten, kdo zaplatí startovné, přispěje darem na další rozšiřování sbírky Paměť národa.

Pamětnická databáze

Paměť národa je nejrozsáhlejší veřejně přístupná pamětnická databáze v Evropě, kterou ve spolupráci s Ústavem pro studium totalitních režimů a Českým rozhlasem buduje a spravuje společnost Post Bellum. Společně dokumentují příběhy, na které se zapomnělo, nebo mělo zapomenout. Vypráví je dál, zapojují žáky i studenty, oceňují hrdiny. Proto tento běh má smysl. A určitě se ho nemusíte bát.

Amatéři i sportovci

Zúčastnit se může každý - sportovci i nesportovci. Na výběr jsou profesionálně měřené trasy na 5 a 10 km nebo symbolický 1 km. Pro děti budou připravené speciální kratší trasy.

A letos je navíc i možnost přihlásit se na štafetu "Předej Chartu". Stačí vzít tři kamarády a každý zaběhnout 2,5 km.

Za koho poběžíte?

S během se od začátku pojí sousloví "běžím za...". Můžete si doplnit podle svého a symbolicky tak svůj běh někomu věnovat. Třeba někomu známému nebo sobě blízkému, který se celý život choval statečně. Budete si to moct napsat i na své startovní číslo.

Doprovodný program

Nezapomeňte vzít s sebou určitě děti. Ty, které nezabojují na dětských trasách, si mohou užít hrací koutek, divadlo a různé aktivity. Připravena bude atletická překážková dráha, nebo třeba dílny s kreslením a další hry.

V programu se samozřejmě nezapomíná ani na dobrou hudbu v podání DJ Mackie Messer nebo skupiny Terne Čhave.

Jestli vám minulost ani současnost nejsou lhostejné, přijďte zažít jedinečnou atmosféru a podpořit smysluplnou věc.