Víte, co je bouldering? Lezení po malých skalách či umělých stěnách – jen několik metrů nad zemí, avšak bez lana. Tenhle sport, jehož průkopníky se stali v 80. letech 19. století Britové, dříve provozovali především horolezci, dnes už stěny vyhledávají i rekreační sportovci. A zájem o lezení v menší výšce stále stoupá.

Psychicky náročný sport

Pokud budeme hovořit o boulderingu na umělých stěnách, tak se kromě těch jednoduchých dnes staví už i stěny v mnoha profilech - kolmých, převislých, mírně nakloněných a dalších. A trénovat se na nich dá celý rok.

Při boulderingu se musí podat maximální výkon - vyžaduje jen pár kroků, ale zato extrémně těžkých. Je proto zkouškou nejen síly a techniky, ale také taktiky. Znalci této disciplíny tvrdí, že jde o psychicky velmi náročný sport – musí při něm kompletně spolupracovat hlava s tělem.

Bouldery mají svou obtížnostní stupnici. Uvnitř se leze na umělé stěně, venku na přírodním materiálu, kamenech a balvanech.

Pád nevadí

K jeho provozování není potřeba velkého vybavení. Nejběžněji používaným jsou lezečky – speciální obuv, která chrání nohu a zároveň umožňuje jemné a obratné kroky, rovněž má dobrou přilnavost. A pak pytlík s „magnéziem“ – s přípravkem omezujícím pocení rukou.

Při závodech v boulderingu rozhoduje dosažená výška, soutěží se na několika cestách. Kdo jich zdolá více, vyhrál. Závodník má vyměřený časový limit pro pokus, pád nevadí. Lezce nejistí lano, je pod ním pouze matrace.

Pražský opičák je pro 4 věkové kategorie

Prosincové tradiční klání Pražský opičák je věnováno dětem a mládeži do 17 let věku. Přičemž se bude závodit ve čtyřech věkových kategoriích: 1. - do osmi let, 2. - 9 – 11 let, 3. - 12 – 14 let a 4. - 15 – 17 let.

Úkolem každého soutěžícího bude zdolat celkem deset stěn, a to v časovém limitu jedné hodiny. Přijďte se podívat. Závod je otevřený široké veřejnosti!