Judo je styl bojového umění a jeho kolébkou je Tokio v Japonsku. Je to velmi rozšířený úpolový sport, který zaujal tisíce lidí na celém světě. A překvapivě doslova v japonském překladu znamená „jemná“.

Přináší uspokojení nejen těm, kteří se jím sami zabývají, ale i divákům. Judo je sportem pro mládež, ale i pro lidi v pokročilém věku, a to bez ohledu na tělesnou výšku a váhu.

Sebeobrana

Zakladatelem juda je profesor Jigoro Kano (1860- 1938), který jej vytvořil z vybraných chvatů starého bojového umění džiu-džitsu. Umění džiu-džitsu je dodnes po světě dozšířeno v různých podobách jako způsob sebeobrany beze zbraně nebo s malou zbraní.

Právě sebeobrana už dřív řešila skutečné bojové situace, které vznikaly při boji muže proti muži. Jestliže jeden z bojovníků přišel v boji o svou zbraň, nastala situace, kdy musel bojovat o svůj život. Úspěšné provedení technik pak končilo smrtí útočníka nebo jeho destruktivním poškozením například zlomeninou nebo vykloubeninou.

Cíl juda

Jigoro Kano po letech pečlivého studia džiu-džitsu a hloubavých úvahách založil vlastní školu, kterou nazval KODOKAN-JUDO. Cílem juda je mít možnost volby, zda při úspěšně provedené obraně útočníka poranit, nebo nad ním pouze získat kontrolu a vysvětlit mu marnost jeho počínání.

2. března pak můžete vidět zápasit ženy. České barvy na Evropském poháru bude hájit šest závodnic. Přijďte je podpořit a podívat se na „jemný“ bojový sport.