Evropský den jazyků vyhlásila Rada Evropy na 26. září, protože chyběla platforma, která by oslavovala diverzitu jazyků. Jazyková rozmanitost se přitom rapidně zmenšuje a zaniká stejně jako tolik diskutovaná rozmanitost živočišných a rostlinných druhů.

V současné době známe přibližně 6 900 jazyků, z nich zhruba 500 pravděpodobně v blízké budoucnosti zanikne. Každých čtrnáct dní prý vymře jeden. Extrémní předpovědi tvrdí, že již za 150 let bude na světě aktivní pouze angličtina, španělština a čínština.

Znáte jazyk Taki Taki?

Nejbohatším jazykem světa je prý angličtina s 600 tisíci slovy, čeština jich má na 300 tisíc. Nejdelší české slovo (nejneobhospodařovávatelnějšími) má 30 písmen, nejdelší anglické slovo (pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis) jich má ještě o patnáct více.

Nejmenší slovní zásobu má jazyk Taki Taki, a to 340 slov. Mluví se jím v Surinamu, který leží v Jižní Americe.

Že jsou jazyky fascinující? Nedivíme se, že nejen lingvisté bojují za zachování co největší pestrosti. A podpora jazykové diverzity je také cílem Evropského dne jazyků v Kampusu Hybernská a Galerii Lucerna.

Jazykovka jako rychlé rande

Kampus Hybernská bude dopoledne otevřen pro školy, odpoledne zde budou připraveny aktivity určené pro děti a rodiče, studenty vysokých škol a širokou veřejnost. A pokud novopečeným jazykovědcům vyhládne, nachystána budou jídla a pití z celého světa.

Od 16 do 20 hodin můžete pokračovat na Speakdating do Lucerny. Akce je inspirována speeddatingem aneb rychloranděním, zde si zájemce na pět minut sedne k učiteli cizího jazyka a buď s ním procvičí, co umí, nebo se naučí pár frází v dosud neznámém jazyce. Vedle těch hlavních světových si budete moci vyzkoušet i trošku „exotičtější“ řeči, jako je lužická srbština, baskičtina, bretonština nebo irská gaelština. V roce 2019 totiž slavíme Mezinárodní rok domorodých jazyků – International Year of Indigenous Languages 2019!