Nový pár dikobrazů palawanských můžou návštěvníci vidět v pavilonu Indonéská džungle. Pražská zoo dosud chovala pouze jiné dva druhy - dikobraze jihoafrického a srstnatonosého. Ti se ovšem se svým novým příbuzným nepotkají. Obývají totiž jiné pavilony (Afrika zblízka a Sečuán – pavilon ptáků z podhůří Himálaje).

Dikobraz palawanský se v zoologických zahradách chová jen zřídka, kromě Prahy je v Evropě k vidění jen na dalších třech místech. Pražský pár k nám přicestoval až z Francie, ze zoo v Assonu.

Ohrožuje ho kácení pralesů i lov

Ve volné přírodě žije tento druh dikobraza převážně v tropických lesích v podhůří filipínského ostrova Palawan a aktivní bývá především v noci. Jako mnoho jiných živočišných druhů je i dikobraz palawanský ve volné přírodě ohrožen. A to především z důvodu ubývání jeho přirozeného prostředí – tropických lesů, které jsou káceny kvůli palmovým plantážím. Bývají také loveni pro maso.

Miluje pekanové ořechy

Dikobraz palawanský se stejně jako ostatní dikobrazi živí rostlinnou stravou, nepohrdne ovocem ani ořechy - pražští nováčci prý milují hlavně pekanové. Tento druh dikobrazů žije v norách, ale také pod kořeny stromů, nebo ve skalních doupatech.

Díky bodlinám, které pokrývají zadní část jeho těla, nemá kromě člověka žádné přirozené nepřátele. Není však pravda, že by dikobraz své ostny vystřeloval, můžou se však uvolnit a uvíznout v kůži.

Dikobraz palawanský měří s ocasem kolem 60 – 100 cm a váží asi 4 – 5 kilogramů.

Jeho příbuzní žijí také v Evropě

Dikobrazi žijí pouze v Africe, jižní a jihovýchodní Asii a také ve Středozemí. V Evropě se vyskytují velmi zřídka, a když, tak na Apeninském poloostrově a na Sicílii. Na Balkáně zřejmě již vyhynuli.

Nováčci i v africkém pavilonu

Další nováčci jsou v pražské zoologické zahradě k vidění v pavilónu Afrika zblízka. Jde o trojici damanů stepních, kteří k nám přicestovali z Německa. I toto je druh zvířete, který se v evropských zoo často nechová. Kromě pražské ho vlastní jen patnáct dalších zoo.

Rádi se opalují

Damani stepní pocházejí z východní Afriky, najdeme je i v Angole a Kongu. Jsou to býložravci, žijící ve skalách, kde se živí okusem akácií. Velikostí jsou asi jako králíci, nápadné jsou na nich velké horní řezáky, které jim dorůstají po celý život. Mají slabou schopnost termoregulace, a proto se rádi celé dny vyhřívají na slunci.

Damani jsou loveni levharty, kobrami, karakaly a dravci, jako je orel damaní, který se na ně přímo specializuje. V přírodě žijí v koloniích do počtu 80 jedinců, skládajících se z menších rodinných skupin.

Už stihli okousat výběh

Současnou tříčlennou skupinu damanů stepních, která je v zoo umístěna ve smíšené expozici s rodinou komby jižní, tvoří jeden tříletý samec a dvě dvouleté samice. Zvířata si na pobyt v nové expozici přivykají bez problémů. „Jejich adaptace probíhá bez komplikací, již začali fungovat jako skupina a potvrdili, že patří mezi okusovače - za čtrnáct dnů svého pobytu se jim podařilo okousat velkou část výzdoby obývané expozice,“ prozrazuje na své svěřence kurátor Pavel Brandl.

Zajímavostí tohoto druhu je, že byť se jedná o zvíře menšího vzrůstu s váhou od 1,3 do 4,5 kg, je nejbližším příbuzným největších suchozemských savců - slonů. Mnoho společných znaků ale na první pohled neuvidíte, snad až na kly, které jsou vidět, když daman zívá.