Vybudování výtahů do stanice metra Můstek linky A a B proběhlo mezi zářím 2014 a únorem 2016. Na jeho vybudování se podílelo 100 pracovníků Metrostavu a dalších subdodavatelských firem, kteří odvezli 300 nákladních automobilů vytěžené horniny, použili 156 tun injektážní hmoty pro zastavení podzemní vody a použili 674 metrů krychlových stavební hmoty. Výstavba výtahů do metra na Můstku byla pro zhotovitele technicky velmi složitou záležitostí (výtah propojuje dvě trasy metra). Jednalo se o poměrně velmi choulostivé ražby bez použití trhacích prací, které probíhaly v exponovaném prostoru, kdy je v okolí vysoká zástavba i staršího data, probíhá tam běžný provoz, v nadloží se nachází velká ražená díla kolektorů a kanalizací a inženýrské sítě. Výtahy vedou z povrchového objektu situovaného na Václavském náměstí před Adamovou lékárnou do přestupní chodby. Výtahy splňují přísné protipožární normy.

Bezbariérový přístup na nástupiště linky A i B na Můstku nyní zajišťuje dvojice výtahů mezi uliční úrovní a přestupní chodbou se zdvihem téměř 24 metrů a třetí výtah mezi přestupní chodbou a nástupištěm stanic trasy A a B se zdvihem přes 16 metrů. Z přestupní chodby lze též na nástupiště trasy A sestoupit po novém schodišti.

„Opět jsme se posunuli o kousek blíž k tomu, abychom mohli Prahu nazvat skutečně moderním městem, kde nemusejí handicapovaní či rodiče s kočárky složitě plánovat, jak dojet z bodu A do bodu B. Stále však nejsme u cíle, takže zatím ještě není čas na velké plácání po ramenou. Musíme pokračovat v práci,“ řekl náměstek pražské primátorky pro dopravu Petr Dolínek.

„Můstek je významná přestupní stanice a bylo ostudou Prahy, že ji handicapovaní spoluobčané dosud nemohli naplno využívat. Otevření bezbariérového přístupu do této stanice je dílčím, nicméně velmi důležitým přínosem ve snaze odstraňovat bariéry na celém území našeho města,“ řekla zastupitelka hl. m. Prahy Irena Ropková.

„Osobám s omezenou možností pohybu i rodičům s kočárky chceme umožnit bezproblémové cestování po Praze. V tuto chvíli je v pražském metru již 70 procent všech stanic bezbariérových a na základě našeho loňského přepravního průzkumu víme, že je využívá přibližně 80 procent všech cestujících pražského metra. V tomto trendu bude DPP i nadále pokračovat,“ řekl generální ředitel DPP Jaroslav Ďuriš.

„Nový bezbariérový přístup vítám, protože každé zlepšení přepravního komfortu je bezpochyby přínosem pro naše seniory, handicapované spoluobčany i maminky s kočárky. Na Můstku se po měsících usilovné práce završuje opravdu podařené dílo a já všem, kteří jsou pod ním podepsáni, za občany Prahy 1 vřele děkuji,“ řekl starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký.

Náklady na výstavbu bezbariérového přístupu do stanice Můstek dosáhly 122,8 mil. Kč. Projekt byl spolufinancován z fondů EU v rámci Operačního programu Praha – Konkurenceschopnost částkou 52,045 mil. Kč. Jde o první bezbariérové přístupy, které DPP otevřel v letošním roce. V roce 2016 kromě otevření zmiňovaného Můstku DPP předpokládá ve 2. pololetí zahájení realizace bezbariérového přístupu do stanice Palmovka. Společně s přestavbou tramvajových zastávek v rámci modernizací tramvajových tratí a doplňováním vozového parku výhradně nízkopodlažními vozidly je tak pražská MHD ještě přístupnější cestujícím s omezenou možností pohybu. DPP počítá s tím, že plně bezbariérová bude městská hromadná doprava v Praze v roce 2025.