O konečném žebříčku krajů rozhodla nejen statistická data, ale také průzkum mezi 1400 respondenty z celé ČR a kolegiem 20 respektovaných osobností napříč všemi obory. Skokanem roku se stal Moravskoslezský kraj, který vykazuje nejvýraznější meziroční nárůst investic na ochranu životního prostředí.

„Těší mě, že Praha zaujala druhé místo v této soutěži. Za umístění vděčíme nepochybně také historii, která Praze dává neopakovatelné kouzlo. Samozřejmě, ale jen s tím město už dávno nevystačí. Praha je moderní metropolí, její obyvatelé i návštěvníci si žádají moderní servis, moderní služby, moderní velkoměsto – a to je, v kombinaci s požadavkem na zachování historického genie loci, někdy neskutečně těžké,“ říká Radka Hrstková, ředitelka odboru komunikace Magistrátu hl. m. Prahy, která převzala ocenění pro Prahu.   

V hlavním městě najdeme nejvyšší počet návštěvníků všech kulturních zařízení a akcí (k počtu obyvatel). V tomto směru převyšuje Praha celorepublikový průměr dokonce více než dvojnásobně. S dobrými pracovními podmínkami souvisí nízká nezaměstnanost a to, že se zde na jedno pracovní místo hlásí nejméně uchazečů. Jedním z kritérií, kde dosahuje Praha maxima, je také rozsah železniční sítě, který je oproti celorepublikovému průměru více než čtyřnásobný.

Místo pro život (www.mistoprozivot.com) je společensky přínosný projekt mapující hodnotový žebříček a kvalitu života českého národa. Jeho hlavním cílem je maximálně a objektivně zmapovat kvalitu života v jednotlivých krajích České republiky a sledovat ji v dlouhodobém horizontu, iniciovat celospolečenskou diskusi o skutečných hodnotách, které naši občané vyznávají, a poukázat na nejlepší regiony a jejich úspěchy v hodnocených oblastech.

Těmi jsou: Péče o děti a vzdělávání, Zdravotnictví a sociální sféra, Pracovní podmínky, Volnočasové aktivity a turismus, Rozvoj infrastruktury, Bezpečnost, Občanská společnost a tolerantnost, Ekologie a příroda.