Chceme Prahu představit jako město, které je vstřícné ke sportovním aktivitám všeho druhu, a přilákat k nim veřejnost od dětí po seniory, včetně lidí s handicapem,“ řekl primátor Tomáš Hudeček.

Finance jsou minimální

Pokud jde o investice do samotné kandidatury, nejde o velké peníze. „V podstatě jde o to zaplatit výdaje na tvorbu brožury pro hodnotící komisi. Pokud jde o další investice, například do sportovišť, ty nejsou podmínkou. Praha se konec konců může chlubit pestrou škálou sportovišť. Hodnotící komisi zajímá sportovní infrastruktura města, sportovní projekty, počet klubů, asociací nebo například podíl sportujících oproti celkové populaci,“ uvedl radní Lukáš Manhart.

Prestiž Prahy je vysoká

Kromě množství sportovišť pro všechny kategorie obyvatel se Praha může pochlubit i prestižními akcemi, jako je například Pražský maraton, CEE Cup pro mladé fotbalové týmy, nejstarší evropský silniční běh Běchovice Praha, ale třeba i řadou akcí pro handicapované sportovce či program pro seniory. V Praze je přes 4800 sportovních klubů, v nichž je přes 400 tisíc registrovaných sportovců, navíc se počítá, že dalších čtvrtmilionu Pražanů provozuje nějaký sport volně, bez registrace v klubu. Podle statistik provozuje sport aktivně přes 60 procent obyvatel Prahy.

Nejoblíbenější sporty v Praze

Statistiky ukazují, že mezi nejoblíbenější sporty patří plavání (75%), fotbal (44%), fitness (37%), běh (42%), cyklistika kromě horské (41%). Následují turistika, tenis, kolečkové brusle, horská cyklistika a další. V porovnání s celou ČR Pražané sportují více než lidé v jiných regionech.

Stabilní peníze pro sport

Ročně město uvolní na sport svého rozpočtu 330 milionů korun, dalších 150 milionů pak uvolní prostřednictvím jednotlivých radnic. „V jednotlivých letech se mohou částky lišit,“ upozornil Manhart. Podle zastupitele Petra Břízy by bylo ideální, kdyby se finance pro sport stabilizovaly na jednom procentu rozpočtu města.

V květnu se rozhodne

Praha zaslala do Bruselu materiál, který odpovídá na 30 otázek položených hodnotící komisí. Její členové budou Prahy hodnotit i na základě poznatků ze své návštěvy Prahy, která se chystá na květen. Komise má v plánu prohlédnout si pražská sportoviště i město samotné.