Doběhl ve fantastickém čase 2:05:39 a byl tak o dvě minuty rychlejší než jeho krajan, loňský vítěz Patrick Ivuti, který skončil na 19 místě. Pro Kiptanuie to byl teprve druhý  maraton v životě a svůj vlastní osobní rekord zlepšil o sedm minut. 

Druhý byl Yeman Tsegay z Etiopie, třetí opět  Keňan Nicholas Kipruto Koech. Rekord padl také v ženské kategorii, pokořila ho Keňanka Helena Kipropová, která doběhla v čase 2:25:29. Podařilo se jí tak překonat devět let starý rekord.

Zájem o maraton roste

Závodu přálo počasí, které si o rekord přímo říkalo. Navíc startoval i rekordní počet závodníků, přes sedm tisíc. Bylo to poprvé v historii závodu, kdy byla vydána všechna připravená čísla. Na startu či alespoň mezi fanoušky se objevila řada osobností, například rychlobruslařka Martina Sáblíková či běžkař Lukáš Bauer.

Rodinného běhu se pak zúčastnil primátor Pavel Bém s rodinou, Kateřina Neumannová s pětiletou dcerou, ale také opoziční zastupitel Petr Hulinský se synem. Primátor stačil také odstartovat hlavní závod dne.  K zájmu o běh možná přispívá fakt, že právě letos uběhlo 2500 let od legendárního běhu řeckého vojáka z bitvy u Marathonu.

Policie běžela také jako o závod

Mezi návštěvníky maratonu bylo hodně policistů v uniformách, přišel i ministra vnitra Martin Pecina a šéf cizinecké policie Vladislav Husák. Běh byl totiž zároveň i Mistrovstvím Evropy policejních sborů. Vítězi v této kategorii se stali policisté z Ukrajiny, kteří obsadili hned dvě přední místa. Policisté se svými výkony mohli srovnávat se špičkovými běžci.

Charita se osvědčila

Velké množství běžců se zároveň zapojilo do charitativní části akce. Tím, že běželi, podpořili některé nadace a projekty na pomoc  handicapovaným. Běželo se například ve prospěch nevidomých lidí, dále na podporu transplantačních programů či opuštěných dětí.

Letos  se počet charitativních součástí běhů zvýšil, ale podle organizátorů ještě zdaleka nedosahuje rozměrů například  maratonu v Londýně. „Doufám, že příští rok bude ještě úspěšnější, a že uděláme k Londýnu větší krok,“ uvedl organizátor Carlo Capalbo.

Foto: Barbora Kuptíková a Oskar Exner