Program probíhá ve spolupráci s hlavním městem Prahou. V minulých letech byl úspěšně realizován na více než třech desítkách pražských škol, u většiny z nich se podařilo zlepšit dopravní prostředí i  komunikaci s úřady a samosprávou, viz http://www.prazskematky.cz/projekty/bezpecne-cesty-do-skoly/databaze-realizovanych-projektu/.

Přihlášku do programu naleznete v příloze, text vyhlášení i přihláška jsou k dispozici i na webových stránkách Pražských matek.

Cílem programu je

  • zvýšení dopravní bezpečnosti v okolí škol
    • zvýšení povědomí žáků a rodičů o chování v dopravě a jeho souvislostech
    • zapojení žáků, rodičů i zaměstnanců školy do vytipování nebezpečných lokalit v okolí školy a následné úpravy problematických míst realizované Magistrátem hlavního města Prahy, resp. příslušnou městskou částí
  • zvýšení zájmu žáků i rodičů o veřejná prostranství v okolí škol a zvyšování jejich kvality
  • podpora udržitelné dopravy (chůze a jízdy na kole) a zdravého životního stylu
  • snížení automobilového provozu a zlepšení životního prostředí v okolí škol
Souhrnné údaje o programu  
předkládání žádostí o zařazení do programu od 06. 01. 2015
uzávěrka příjmu žádostí o zařazení do programu do 06. 02. 2015
zveřejnění seznamu vybraných projektů do 11. 02. 2015
ukončení projektových aktivit do 31. 12. 2015

 Stručný popis školního projektu 

Projekt je založen na práci s dětmi, které do mapek okolí školy vyznačují místa, kde se na svých cestách necítí bezpečně. Po zpracování mapek jednotlivců a následně map třídních vznikne souhrnná mapa okolí školy se seznamem nebezpečně vnímaných lokalit. Zároveň děti s rodiči vyplní dotazníky týkající se jejich stávajícího a preferovaného způsobu dopravy, které škola souhrnně vyhodnotí. Na základě těchto dat zpracuje dopravní projektant zajištěný koordinátorem programu, sdružením Pražské matky (PM), pro školu studii navrhující opatření pro úpravu problematických lokalit a zklidnění dopravy v okolí školy. Tato studie pak slouží jako podklad pro jednání s příslušnou městskou částí (MČ) a Magistrátem hl. města Prahy (MHMP) o realizaci návrhů.

O všech důležitých fázích projektu rozhoduje společně pracovní skupina složená ze zástupců PM jako koordinátora projektu, školy, dětí, rodičů, MČ (radní pro dopravu, odbor dopravy atd.), MHMP, dále Technické správy komunikací (TSK) a policie.

Podpořená škola je povinna do projektu začlenit i doprovodné aktivity, které dětem přiblíží téma bezpečnosti dopravy a motivují je k využívání jejích šetrných a zdravých způsobů, jakými jsou chůze či jízda na kole (organizace pěších dnů, dopravní odpoledne, cyklojízdy, soutěže, dopravní průzkumy – intenzita dopravy, dodržování dopravních předpisů atp.). PM poskytnou každé z podpořených škol interaktivní DVD Udržitelná doprava – učme se v souvislostech spolu s výkladem k jeho používání a mohou na požádání pro žáky zajistit přednášku o udržitelné dopravě ve městě.

Součástí práce s dětmi je i vypracování školního plánu mobility, dokumentu, v němž si škola stanoví dlouhodobé cíle, jichž chce v oblasti udržitelné dopravy u svých žáků dosáhnout (např. zvýšení podílu dětí dopravujících se do školy jinak než autem).

Škola též sama navrhne opatření na podporu udržitelné dopravy (např. stojany a přístřešek na kola, zakoupení vybavení pro cykl. kroužek apod.), o jehož financování může požádat MHMP.

Při realizaci projektu je třeba se řídit metodikou uvedenou v příručce Bezpečné cesty do školy.

Výsledky projektových aktivit by měli v co největší míře prezentovat samotní žáci (studenti).

Hlavní výstupy projektu a co škola získá zapojením do programu   

  • souhrnná školní mapa nebezpečných míst v okolí školy (se seznamem těchto míst řazených podle četnosti označení), která na základě svých zkušeností identifikují žáci a která slouží projektantovi jako podklad pro zpracování dopravní studie
  • přehled o dopravních preferencích žáků, rodičů i zaměstnanců školy (o stávajícím a preferovaném způsobu dopravy do školy)
  • dopravně inženýrská studie s návrhy úprav nebezpečných míst v okolí školy identifikovaných žáky ve školní mapě
  • školní plán mobility, tj. stanovení dlouhodobých cílů, jichž chce v oblasti udržitelné dopravy škola u svých žáků dosáhnout
  • realizace úprav nebezpečných míst navržených v dopravně inženýrské studii (realizace stavebních úprav probíhá v delším časovém horizontu než je trvání projektu – po jednání s MHMP a MČ)
  • výukové materiály (zejména DVD Udržitelná doprava – učme se v souvislostech) a zkušenosti pro výchovu k udržitelné a bezpečné dopravě
  • finanční podpora
    • odměna pro vedoucího projektu z řad pedagogů na škole ve výši 9 000 Kč
    • financování zpracování dopravní studie v ceně 65 000 Kč (min. 6 navržených stavebních úprav)
  • fotodokumentace průběhu projektu
  • závěrečná zpráva shrnující průběh projektu

 Kdo se může do programu přihlásit?

Do programu se mohou zapojit všechny základní a střední školy nacházející se na území hl. města Prahy.

Jak se do programu přihlásit?

Do programu se lze přihlásit vyplněním a zasláním přihlášky, jejíž formulář naleznete v příloze a na webových stránkách PM.

Přihlášku zasílejte v elektronické podobě na adresu: jarmila.johnova@prazskematky.cz, v kopii na petra.lukesova@prazskematky.cz. Termín uzávěrky přihlášek je 6. 2. 2015.

Rozhodnutí o zapojení do projektu

Do programu budou vybrány 3 školy, které nejlépe vyhoví níže uvedeným kritériím. Seznam podpořených škol bude zveřejněn do 11. 2. 2015 na webu PM a školy budou k tomuto datu vyrozuměny telefonicky a e-mailem.

Hlavní kritéria pro rozhodování o podpoře projektu

  • zapojení projektu do výchovně vzdělávacího procesu
  • předběžné zajištění účasti zástupců veřejné správy MČ, policie, rodičů, veřejnosti resp. dalších partnerů v pracovní skupině
  • kvalita, příp. i počet naplánovaných doprovodných aktivit na podporu udržitelné dopravy
  • potřebnost a přínos projektu pro bezpečnou a udržitelnou dopravu v okolí školy
  • následná péče o projekt (využití výsledků projektu – naplňování školního plánu mobility, sledování realizace opatření navržených v dopravní studii, další spolupráce s MČ atd.)

Způsob zapojení školy do programu BCŠ

Vybraná škola uzavře s koordiátorem programu, sdružením Pražské matky, smlouvu, na jejímž základě PM poskytnou škole metodickou podporu, konzultace organizačního rázu a spolupráci dopravního projektanta. Součástí smlouvy bude harmonogram projektu.

Příklady výstupů z minulých projektů jsou k dispozici na webových stránkách Pražských matek v databázi realizovaných projektů. V dlouhodobém horizontu je výstupem realizace návrhů z dopravní studie – úprava komunikací v okolí školy, která je financována z rozpočtu města.

Škola poskytne veškeré výstupy projektu koordinátorovi, který si vyhrazuje právo na jejich uveřejnění.

Doporučený harmonogram projektu

  • únor  – ustavující schůzka pracovní skupiny
  • březen – informování rodičů, žáků i pedagogů, příprava mapek a dotazníků
  • duben – mapování, dotazníkové šetření
  • květen–červen – zpracování třídních map a souhrnné školní mapy, vyhodnocení dotazníků, žákovská prezentace výsledků na setkání pracovní skupiny, zadání dopravní studie projektantovi, umístění školní mapy a výsledků dotazníkového šetření na webu školy
  • září  –  setkání pracovní skupiny nad prvním konceptem dopravní studie
  • říjen–listopad – postupné dopracování finální podoby dopravní studie, další schůzka/schůzky pracovní skupiny nad dopravní studií, zpracování školního plánu mobility
  • prosinec – návrh opatření na podporu udržitelné dopravy na škole a jeho zadání, slavnostní předání dopravní studie zástupcům MČ a MHMP
  • květen–prosinec  – doprovodné projektové aktivity
  • Metodická příručka Bezpečné cesty do školy a Školní plán mobility

Metodika programu je obsažena v brožuře Bezpečné cesty do školy, která je k dispozici v elektronické podobě na webových stránkách Pražských matek. Naleznete zde základní informace o realizaci projektu, které můžete využít též při psaní žádosti o podporu.

Inspiraci pro zpracování školního plánu mobility naleznete v metodické příručce Školní plán mobility.

Kontakty

Informace o programu naleznete v sekci Bezpečné cesty do školy.

V případě jakýchkoliv dotazů se obraťte na koordinátora projektu:

Pražské matky, o. s.
Muchova 13, 160 00 Praha 6 (kontaktní adresa)

Jarmila Johnová (realizátorka programu, předsedkyně sdružení)
jarmila.johnova@prazskematky.cz, tel.: 257 5319 83, 721 761 474

Petra Syrová (asistentka programu, statutární zástupce): petra.lukesova@prazskematky.cz