Základní myšlenkou celého projektu je ukázat, že navrhování staveb a prostředí přirozeně vstřícných ke všem skupinám uživatelů má být v architektuře a designu samozřejmostí.

Od 10. do 11. listopadu proběhne v nové budově Fakulty architektury ČVUT v Dejvicích již 13. ročník akce s názvem PŘEKONEJME BARIÉRY. Jde o společný projekt FA ČVUT – Ústavu nauky o budovách www.fa.cvut.cz, Pražské organizace vozíčkářů, o. s. www.pov.cz a Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých, z. s. www.sons.cz/bariery.

Cílem akce je budoucím architektům, designérům a technikům ukázat specifika pohybu osob s nejrůznějšími typy pohybového nebo zrakového omezení a současně potřebám těchto lidí co nejlépe porozumět.

Na akci Překonejme bariéry jsou zváni studenti středních průmyslových škol stavebních (obor pozemní stavby, dopravní stavby), vyšších uměleckých škol, vysokých škol technických a uměleckoprůmyslových (obor architektura, interiérová tvorba, pozemní stavby, dopravní stavby). Studenti si na „překážkové dráze“ postavené z modelových místností (kabin WC, výtahů), chodeb a ramp budou moci vyzkoušet pohyb na různých typech ortopedických vozíků nebo se budou moci seznámit s problematikou zrakově postižených osob. Modelové prostředí akceptuje požadavky  bezbariérové vyhlášky MMR č. 398/2009 Sb. Přímo na místě bude možnost diskutovat nejrůznější  otázky jak s lidmi na vozíku a nevidomými, tak i s odborníky na různé aspekty tvorby bezbariérového prostředí. 

Součástí akce bude workshop, který nabídne prezentace studentů FA zaměřené na poznatky z mapování přístupnosti objektů v rámci seminárních prací. Za SONS proběhne prezentace na téma „Výlet bez bariér“.

Ve vědomostní soutěži týkající se znalostí bezbariérové vyhlášky a souvisejících poznatků mohou účastnící vyhrát drobné ceny.

Těšíme se na Vaši účast.

Překonejme bariéry 2015

Podrobnosti:

Pořadatel:

Pražská organizace vozíčkářů, o. s.
Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých, z. s. 
Fakulta architektury ČVUT – Ústav nauky o budovách

Datum konání: 

středa 11. 11. 9:00 – 16:00 hod., čtvrtek 12. 11. 9:00 – 16:00 hod.
Workshop 12. 11. 15:00 – 17:30 téma: Stavby sociálních služeb určené pro bydlení 

Místo konání:

dvorana FA ČVUT, Thákurova 9, Praha 6 – Dejvice,
workshop m. č. 152 tzv. akvárium, budova má bezbariérový přístup (vlevo podél hlavního vstupního schodiště) a bezbariérové zázemí

Kontakt:

Pražská organizace vozíčkářů, o. s. (POV), Benediktská 688/6, 110 00  Praha 1 

Tel.: 224 827 210, 224 826 078
E-mail: pov@pov.cz, www.pov.cz, www.presbariery.cz