„Cílem celosvětového úklidového dne není jen samotné uklízení, ale posun směrem k lepšímu nakládání s odpady a také zvýšení povědomí jak lokálně, tak celosvětově, o závažnosti situace. A co je ještě důležitější – chceme se zbavit narůstajících problémů s odpady natrvalo tím, že podpoříme a spojíme novou generaci vůdců místních komunit, aby společně našli nová řešení odpadových problémů,“ říká Heidi Solba, jedna z lídrů hnutí Let's Do It, které globální úklid iniciovalo.

Let's Do It!

Hnutí Let's Do It (pojďme na to!) se zrodilo v Estonsku v roce 2008, kdy 50 000 lidí vyčistilo celou zemi během pouhých pěti hodin. Od té doby se akční model - jedna země za jeden den - rozšířil po celém světě a vytvořil jedno z nejrychleji rostoucích hnutí v historii. K dnešnímu dni se přes 100 zemí a 20 milionů lidí připojilo k úsilí o uklizení nelegálního odpadu ve svém okolí.

Ukliďme svět, Ukliďme Česko

U nás se tento model také osvědčil a úklidy se již pátým rokem konají (tradičně v dubnovém jarním termínu) pod hlavičkou akce Ukliďme svět, Ukliďme Česko – www.UklidmeCesko.cz. „Od roku 2014 se nám již podařilo aktivně zapojit do úklidů více jak 300 tisíc dobrovolníků, kteří společně uklidili přes 9000 tun odpadů. Podílet se na organizaci Celosvětového úklidového dne vnímáme jako velikou výzvu a věřím, že dobrovolníci z České republiky přispějí velkým dílem k úspěchu této největší dobrovolnické akce v historii lidstva“, dodává Miroslav Kubásek, jeden ze zakladatelů Ukliďme Česko.

Ke zorganizování Celosvětového úklidového dne v České republice spojily neziskové organizace Ukliďme Česko, Trash Hero a Českým svaz ochránců přírody.

Přidejte se také k celosvětovému dílu!