Festival založený americkým básníkem Michaelem Marchem tradičně slibuje setkání s osobnostmi světové literatury při diskusích, autorských čteních a autogramiádách.

Nezbývá než doufat

Každý z ročníků festivalu má své vůdčí motto. Letošním je citát italské spisovatelky Elsy Morante „Nezbývá než doufat“. Téma se bude odrážet ve většině debat s hosty.

„Když jsme minulý rok volili téma 30. ročníku, netušili jsme, jak bolestně aktuální bude,“ říká o mottu ředitel festivalu Michael March.

12 spisovatelů

K tématu bude v Praze mluvit celkem 12 spisovatelů. Mezi ně patří také uznávaný český spisovatel Jiří Hájíček, spisovatelka a novinářka Daňa Horáková, marocký spisovatel a malíř Mahi Binebine, jeden z nejrafinovanějších provokatérů světové literatury Arnon Grunberg z Holandska, velký kouzelník literatury Rawi Hage z Kanady, americký básník Evan Kennedy, americký romanopisec, esejista, povídkář Jonathan Lethem, janovský rodák Claudio Pozzani, významná představitelka současné řecké literatury Ersi Sotiropoulos nebo americký básník a voják Brian Turner.

Nositel Nobelovy ceny

Významným hostem letos bude i básník, dramatik a esejista Wole Soyinka. Pochází ze západoafrické Nigérie a v roce 1986 se stal prvním africkým držitelem Nobelovy ceny za literaturu.

Jeho dílo čítá desítky divadelních her, několik básnických sbírek, romány, eseje, literární studie i několik autobiografií. Nejsilnější vztah má ale k divadlu.

Rumunská básnířka

Pozvání přijala i rumunská básnířka Ana Blandiana. Je považována za jednu z vedoucích postav současné rumunské literární tvorby. Debutovala v polovině šedesátých let sbírkou První osoba množného čísla. Její dílo bylo přeloženo do šestadvaceti jazyků. Na letošním festivalu pokřtí svou první knihu v českém jazyce.