Festival se letos uskuteční ve více než osmdesáti městech a obcích ČR a na rekordních šestnácti místech na Slovensku. A protože je rok 2019 spjatý hned s několika výročími, promítnou se i do letošního festivalového programu.

Hlavním tématem akce je tzv. Svobodná architektura – tedy stavby vzniklé u nás po roce 1989, kdy demokracie umožnila například pořádat architektonické soutěže zaměřené na kvalitu. Ne všechna porevoluční architektura ale kvalitní je – i na tyto případy se chce festival zaměřit.

Druhou historickou linií je stoleté výročí výmarské školy Bauhaus, která měla a má velký vliv na současnou nejen českou architekturu a užité umění.

Hurá do Bauhausu i na Žižkov

Pražská část festivalu má program pěkně nabitý a většina akcí je připravena na víkend 5. a 6. října. Například v rámci akce Hurá dovnitř! budou mít návštěvníci šanci podívat se do jindy nepřístupných objektů. Půjde o dvacítku staveb, mezi nimi v rámci oslav Bauhausu i Skleněný palác v Praze 6, dále třeba Dům Radost neboli Dům odborových svazů, což je významná funkcionalistická stavba postavená ve třicátých letech podle návrhu architektů Honzíka a Havlíčka v Praze 3.

Z porevoluční architektury pak za návštěvu rozhodně stojí Hotel Josef na Starém Městě, jde totiž o dílo světově proslulé architektky Evy Jiřičné. Otevřen bude i žižkovský palác Akropolis, jehož interiéry vznikly podle návrhu arch. Davida Vávry a výtvarného umělce Františka Skály v roce 1996, anebo polyfunkční dům Eucon architekta Zdeňka Fránka v Praze 3.

Procházky

Festival návštěvníkům nabídne i nepříliš povedené výstavby satelitních předměstí, anebo nově vzniklá velká obchodní centra či bankovní domy. Další procházky mají cíl na Národní třídě, tedy centru listopadového dění.

Hudební fajnšmekři pak jistě uvítají procházky po zaniklých klubech. Současnou kvalitní architekturu reprezentují také nově vzniklé stavby v areálu pražské zoo, i těm bude věnována vycházka.

Film a architektura

Už tradičně je část Dne architektury věnována filmové reflexi architektonické tvorby, tedy festivalu Film a architektura. Ten představí klasiky architektury 20. století.

Akci zakončí hudební zpracování klasiky němého filmu Kabinet doktora Caligariho od uskupení Forma, které se odehraje u příležitosti světového dne architektury - 7. října v kině Světozor. A protože jde o festival architektury, návštěvníci budou mít možnost při této příležitosti prozkoumat i zázemí kina a dozvědět se něco o jeho architektonickém řešení.