Dne 16. listopadu 2010 přidala organizace UNESCO flamenko na svůj seznam nehmotného kulturního dědictví a tento den byl prohlášen za Mezinárodní den flamenka.

Česká republika se k tomuto svátku letos připojí již popáté. Pražský festival se koná od 21. do 24. listopadu a je nabitý akcemi.

Ve znamení Gadese

Letošní ročník se nese ve znamení patnáctého výročí úmrtí flamenkové legendy, tanečníka a choreografa Antonia Gadese, světově proslulého díky tanečním filmům Carlose Saury jako je Krvavá svatba, Carmen anebo Čarodějná láska. Festival výročí připomene jednak projekcí dokumentu, který je Gadesovi a jeho tvorbě věnován, a pak také dvěma tanečními vystoupeními, která jsou svým způsobem holdem právě největší postavě mužského flamenka.

Neméně skvělí následovníci velkého Mistra

Hlavní hvězdou letošního ročníku je Jaoquín Grilo, současná taneční star a ikona mužského flamenka, který má v krvi Gadesův taneční styl i charisma a svým představením mu vzdá hold. Další poctou Gadesovi je vystoupení Legado, tedy Dědictví, Alfonso Losy – taneční večer bude věnován právě mistrovi, který propojoval tradiční flamenkové pojetí tance s elegancí baletní školy. Alfonso Losa svým tanečním umem oslavuje dědictví, které v tanci Antonio zanechal. Navíc ho na flamenkovou kytaru doprovodí synovec slavného Paca de Lucía, který proslul také spoluprací s Gadesem, Antonio Sanchez.

Zazní i zpěv

Španělské rytmy divokého flamenka můžou Pražané prožít také prostřednictvím zpěvu. Pedro El Granaíno se s posluchači podělí o nejniternější emoce tak, jak to umí jen pravý Katalánec. Na kytaru ho doprovodí Antonio de Patrocinio.

El Granaíno účinkoval ve filmu Carlose Saury „Flamenco, Flamenco", se svými koncerty navštívil města jako Londýn, New York, Istanbul, Los Angeles, San Francisco, Mexiko, Paříž, Miami. V současné době zpěvák pracuje na projektu prvního CD, které bude obsahovat klasický flamenkový zpěv inspirovaný prací mistrů jako jsou Tomás Pavón, Chacón, Chocolate, Niña de los Peines, Camarón, ukázky z něj v Praze také zazní.

Doprovodný program roztančí Prahu

Bohatý festivalový program zahrnuje i řadu doprovodných akcí. Chystají se taneční workshopy se španělskými lektory, besedy o flamenku, české flamenkové taneční školy otevřou své dveře veřejnosti.

V OC Nový Smíchov také uvidíte výstavu tanečních fotografií Flamenco ve fotografiích. A pro ty, kdo mají rádi rudou barvu a volány, je tu flamenkový bazar.